Гарячі новини

Китайській лідер Сі Цзіньпін визнав право Росії "захищати свої національні інтереси".

В середу лідер Китаю Сі Цзіньпін провів телефонну розмову з російським президентом Путіним. Ця друга розмова Сі Цзіньпіна та Путіна з початку повномасштабного військового вторгнення Росії до України, співпала з 69-м днем народження китайського лідера, пише  "Голос Америки".

Під час розмови Цзіньпін заявив про "незалежну оцінку ситуації" щодо дій Росії в Україні, закликав "всі сторони домагатись вирішення кризи в Україні", а також підтримав посилення співпраці між країнами, повідомили в КНР.

Державний китайський мовник CCTV наводить слова Сі Цзіньпіна про те, що "Китай бажає на взаємній основі підтримати Росію з основних інтересів і питань занепокоєння, таких як суверенітет та безпека а також тісна стратегічна співпраця".

Повідомлення кремлівської прес-служби, видане за результатами розмови, дещо відрізняється від заяв китайської сторони, вказують ЗМІ. В Кремлі заявили, що китайський лідер визнав право Росії "захищати свої національні інтереси".

Цього місяця Китай та Росія також відкрили спільний міст з російського Блоговіщєнська до китайського міста Хейхе.

"Незважаючи на заяви про нейтральність, Китай зробив вибір", - заявив посадовець США.

Китай, додав Прайс, підтримує Росію "навіть після трьох місяців російського вторгнення до України, незважаючи на скоєні звірства, насильство, втрату життів, незважаючи на вплив на світ, включаючи нестачу продовольства не лише в регіоні, але і поза ним".

США та Європа різко засуджують війну Росії проти України, яку Росія називає "спецоперацією" і провадять потужну санкційну пролітику РФ. В четвер лідери Німеччини, Франції, Італії та Румунії відвідали Київ і висловили підтримку Україні на шляху до ЄС.