Гарячі новини

Китайський дизайнер створив пристрій, який візуалізує рівень забруднення повітря у режимі реального часу

Китайський дизайнер Хуачен Синь створив пристрій, який відстежує і візуалізує рівень забруднення повітря у місті в режимі реального часу, пише inspired з посиланням на Dezeen. 

Перша частина пристрою — Pollution Ranger — це монітор якості повітря з автономним живленням, який кріпиться до таксі й збирає дані про рівень забруднення. Потім ця інформація передається на Smog Shade — прозорий диск, який затемнюється і стає непрозорим, якщо в місті фіксують високий рівень забруднення.

 

«Люди мають право знати справжню якість повітря, яка їх оточує», — сказав дизайнер.

Синь вирішив створити цю систему візуалізації даних через проблемну ситуацію з забрудненням повітря у Китаї. Деякі міста, зокрема Пекін, вкриває смог, що може викликати серйозні респіраторні захворювання.

«Забруднення повітря стало серйозною проблемою в Китаї і становить загрозу для здоров’я населення Китаю», — сказав дизайнер. «Єдині дані про якість повітря, до яких люди можуть отримати доступ, — це дані, опубліковані урядом, але їхня правдивість сумнівна». За словами Синя, це пояснюється тим, що державні монітори якості повітря навмисно розміщені там, де повітря чистіше, наприклад, в парках, на дахах будинків або навіть на островах посеред озер.