Гарячі новини

Євросоюз запустив у понеділок роботу громадянської місії у Вірменії, яка має сприяти врегулюванню ситуації з Азербайджаном. РФ - побачила інше

Євросоюз запустив у понеділок роботу громадянської місії у Вірменії, яка "має сприяти врегулюванню ситуації з Азербайджаном". Про це йдеться у заяві Ради ЄС, засідання якої відбувається у Брюсселі.

"Євросоюз сьогодні запускає громадянську місію ЄС у Вірменії (Місія ЄС у Вірменії, EUMA) у рамках Загальної безпекової та оборонної політики", - наголошується в ньому.

У документі наголошується, що місія покликана сприяти стабільності у регіоні. 

"Цілі розгорнутого на вірменському боці вірмено-азербайджанського кордону місії полягають у сприянні стабільності в прикордонних районах Вірменії, зміцненні довіри та безпеки в районах, що постраждали від конфлікту, та забезпеченні умов, що сприяють нормалізації відносин між Вірменією та Азербайджаном за підтримки ЄС", - йдеться в заяві.

Загальна кількість  цивільного персоналу EUMA становитиме близько 100 осіб, включаючи близько 50 неозброєних спостерігачів, пояснила Рада ЄС.

 "Оперативний штаб місії перебуватиме в Єхегнадзорі, у Вайоцдзорській області Вірменії. Керуючий директор зовнішньополітичної служби ЄС з цивільного планування та поведінки Стефано Томат виконуватиме функції командувача цивільної операції, а Маркус Ріттер виконуватиме функції глави місії", - наголошується в заяві.

Однак РФ побачила у цивільній місії Євросоюзу у Вірменії "виключно геополітичне підґрунтя", "далеке від інтересів нормалізації у Закавказзі, та спробу видавити Росію з регіону". Про це йдеться у поширеному в понеділок коментарі офіційного представника МЗС РФ Марії Захарової .

"На жаль, вже не вперше фіксуємо прагнення Євросоюзу і Заходу загалом будь-якими способами закріпитися в союзній нам Вірменії. Бачимо в цих спробах виключно геополітичне підґрунтя, далеке від інтересів реальної нормалізації відносин у Закавказзі. Робиться все, аби видавити Росію з регіону і послабити її історичну роль як головного гаранта безпеки. Ігноруються публічно висловлені негативні оцінки цієї ініціативи з боку Баку", - наголосила дипломат.

Захарова підкреслила, що "ключовим фактором стабільності та безпеки в регіоні на найближчу перспективу залишається комплекс домовленостей лідерів Росії, Азербайджану та Вірменії".