Гарячі новини

Головні підсумки зустрічі Трюдо та Байдена в Канаді : мігранти, обороноспроможність, енергетика

У спільній заяві президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Джастін Трюдо оголосили про зміни у низці питань після зустрічі 24 березня у Оттаві.
 
Президент США  Джо Байден прибув до Оттави 24 березня, щоб обговорити низку економічних, торгових та імміграційних питань із прем"є-міністром Канади Джастіном Трюдо.
 
 У спільній заяві оголошено:
 
1. про плани щодо подальшого зміцнення Norad 
 
2. поширення Угоди про безпечну третю країну на неофіційні пункти в'їзду для вирішення проблеми нелегальної міграції
 
3. запуск цільової групи з перетворення енергетики на рік.
 
США та Канада досягли угоди про відмову у наданні притулку при неофіційному перетині кордону.
Велика кількість мігрантів несанкціоновано перетинає кордон США та Канади через Роксхем Роуд.
Але до кінця цього року Канада надасть статус біженців ще щонайменше 15 тисячам біженців із країн Західної півкулі.

“Канада оголосила, що протягом року на гуманітарному підґрунті прийме 15 тис. мігрантів із Західної півкулі й надасть їм економічні можливості для розв'язання проблеми примусово переселення на противагу незаконній міграції”, - йдеться у поширеному повідомленні.

Зазначається, що Канада та США також домовилися суттєво змінити чинну двосторонню угоду, яка регулює потік біженців між країнами. За чинними правилами, мігранти з третіх країн, які перебувають на території США, але хочуть отримати статус біженця у Канаді, не мали права на це при перетині офіційного прикордонного пункту. З огляду на це, десятки тисяч мігрантів незаконно перетинали канадсько-американський кордон у непередбачених для цього місця. Дехто з мігрантів гинув під час цієї небезпечної мандрівки.

Відповідно до нових правил, які вже набули чинності, дія угоди буде поширена на всю довжину міждержавного кордону, включно із внутрішніми водами. Таким чином, усі незаконні мігранти, які намагатимуться отримати статус біженця у Канаді після перетину канадсько-американського кордону, будуть депортовані назад до США.

Значна частина мігрантів, які таким чином потрапляли до Канади, походили із Гаїті.

Також прийняте рішення, що Канада витратить 7,3 мільярда канадських доларів (близько $5,6 мільярда) на модернізацію своєї військової авіаційної інфраструктури, готуючись до взяття на озброєння новітніх літаків F-35.

А на півдні Канади також буде розміщено один із елементів системи раннього попередження, який доповнить роботу майбутніх загоризонтних радарів, розміщених в Арктиці.

“Ці канадські системи доповнять заплановані аналогічні у США, аби суттєво покращити ситуативну поінформованість стосовно потенційних загроз нашому материку”, - наголосили у Трюдо.