Гарячі новини

Держсекретар США відклав заплановану поїздку в Китай через розвідувальну повітряну кулю

Держдепартамент США підтвердив рішення відкласти заплановану поїздку держсекретаря США Ентоні Блінкена до Китаю через інцидент з повітряною кулею, яку вважали запущеною з розвідувальною метою. 

"Ми взяли до відома заяву КНР, в якій вони висловили жаль, але присутність цієї повітряної кулі в нашому повітряному просторі є чітким порушенням суверенітету та міжнародного права. І те, що це сталося, є неприйнятним", - наголосили в Держдепартаменті.

Пентагон підтвердив виявлення нібито  китайської розвідувальної повітряної кулі над континентальною частиною США та зазначив, що фіксував застосування подібних апаратів в останні кілька років. Про це йдеться у поширеній у четвер заяві прес-секретаря американського військового відомства Патріка Райдера.

"Уряд Сполучених Штатів зафіксував і відстежує висотну розвідувальну повітряну кулю, яка в даний час знаходиться над континентальною частиною США", - йдеться в документі. 

"Куля в даний час переміщається на висоті значно більшою, ніж та, на якій здійснюють комерційні авіаперевезення, і не становить  будь-якої військової або фізичної загрози для людей на землі, - повідомив Райдер. - Випадки такої активності із застосуванням куль спостерігалися раніше протягом останніх кількох років. Після того, як кулю було виявлено, влада США негайно вжила заходів, щоб перешкоджати збору важливої ​​інформації".

Стратосферна повітряна куля, за даними представників Пентагону, була помічена минулої середи над містом Біллінгс (штат Монтана), куди вона прилетіла, ймовірно, з боку Алеутських островів , пролетівши над територією Канади. Місцеві ЗМІ повідомляють, що у зв'язку з його виявленням у повітря піднімалася авіація, зокрема бойові літаки п'ятого покоління F-22 Raptor, а також літак далекого радіолокаційного виявлення AWACS, пише  Euronws.