Гарячі новини

Де відпочити? У Карпатах є п’ять курортів із термальними джерелами

У Карпатах є п’ять курортів із термальними джерелами , пише kalushnews.city.

БЕРЕГОВО

 hotels24.ua

Закарпатська сірководнева термальна вода – надзвичайно цілюща. Вона багата на залізо, натрій, калій, йод і фтор. Таке поєднання елементів є лише в чотирьох куточках світу: Ісландії, Новій Зеландії, на Курильських островах і в українському Берегово, пише Косино.PRO.

У термальних водах Берегово  лікують серцево-судинні хвороби, варикоз, артрит, остеохондроз, нервову систему. Але пам’ятайте, що через високу мінералізацію та температуру перебувати у басейні більше двох годин не можна — шкідливо для серця.

 

У Берегово є кілька популярних курортних баз, зокрема "Жайворонок", "Навчально-спортивна база "Закарпаття". Також можна зупинитися у невеличкому готелі або винайняти будиночок і відвідувати базу як гість.

Як доїхати: поїздом чи автобусом до Мукачева або Ужгорода, а тоді маршруткою до Берегово.

ВЕЛЯТИНО

Велятино, "Теплі води"Велятино, "Теплі води" "Теплі води"

У селі Велятині Хустського району  розташований профілакторій "Теплі води". Вода курорту насичена натрієм, магнієм, бромом, кальцієм, йодом. Мінеральних речовин у ній в 20-30 разів більше, ніж у морській воді.
Вода надходить зі свердловини глибиною понад кілометр при температурі 40°С. Її охолоджують до прийнятної для людського тіла температури (30-38°С).

На території профілакторію функціонують 10 басейнів, зокрема три термальні та два мінеральні, а ще є шість термальних ванн з різним мінеральним складом. На поверхні з води активно виділяється вуглекислота. Тут лікують захворювання опорно-рухового апарату, органів дихання, серцево-судинної та нервової системи.

Тут є колоритна місцевість, гарні пейзажі та  смачна закарпатська кухня. Є й більш активний відпочинок:  тюбінг

, зіплайн , водяна гірка, спортивний майданчик, багато розваг для малечі.

Як доїхати: потягом або автобусом до Мукачева чи Ужгорода, а тоді автобусом до міста Хуст, далі — маршруткою до села Велятино.

КОСИНО

 vidviday.ua

У селі Косині Берегівського району розташований оздоровчо-рекреаційний комплекс "Термальні води Косино". За хімічним складом вони хлоридно-натрієві середньої мінералізації. Вода в купальні має жовто-коричневий колір, її температура 60-80°С.

Води добре підходять для лікування захворювань опорно-рухового апарату, наслідків травм кісток і м’язів, серцево-судинних, нервових і шкірних захворювань, а також є ефективною у виведенні солі з нирок.

Комплекс "Термальні води Косино" — оздоровчо-рекреаційний комплекс, розташований серед 200-річного дубового гаю, пише vidviday.uа. Найбільшою популярністю користуються “басейни–близнюки”, а родзинкою комплексу є найбільший у світі термальний басейн “Золотий кран здоров’я” з фонтанами-джакузі, виконаними у вигляді традиційних закарпатських напоїв (пива, вина, кави та паленки). 

А ще є аквапарк з екстримальними гірками та сім унікальних саун (евкаліптова, трав’яна, угорська, хамам, римська баня, соляна лисяча нора та крижана печера). 

Як доїхати: поїздом чи автобусом до Мукачева або Ужгорода, потім автобусом до Берегово, а далі — маршруткою до с. Косино.

Довге

Санаторій "Боржава", с. Довге Іршавського районуСанаторій "Боржава", с. Довге Іршавського району sanatorii-zakarpattia.com

Одне з найбільших родовищ метанових йодо-бромних термальних вод знаходиться в Іршавському районі Закарпатської області. Аналог таких вод є тільки в Угорщині. Термальні виходи виходять на поверхню у  селах Велика Розтока, Дубрівка, Мала Розтока, Кам’янське,  Гребля. А в селі Довге є великий санаторій "Боржава" . Там лікують серцево-судинні захворювання, опорно-руховий апарат, нервову систему, шлунково-кишковий тракт тощо

 

Відвідувачам пропонують ванни з термальною мінеральною водою, різноманітними лікувальними та польовими травами, спа-ванни, винні ванни-джакузі, іпотерапію, фітобочку, аквагімнастику.

 

Термальна вода в “Боржаві”, зазначається на сайті, відрізняється високим ступенем мінералізації. Вона надходить зі свердловини глибиною 961 метр. Температура— 39° С. 

 

Як доїхати: автобусом або поїздом до Сваляви, звідти — маршруткою до села Довге Іршавського району.

 

Мукачево

Замок Паланок у м. МукачевеЗамок Паланок у м. Мукачеве https://pershij.com.ua/

Мукачівський район загалом багатий на термальні води — хлоридно-натрієві, азотно-метанові, крем’янисті. Місцеві води корисні для лікування захворювань шкіри і серцево-судинної системи, позитивно впливають на нервову та ендокринну системи, допомагають при частих застудах.

 

З найпопулярніших тут баз — лікувально-оздоровчий комплекс "Латориця". Він розташований у парковій зоні міста неподалік від річки Латориця. Поруч з комплексом розташована свердловина з термальною водою, яка безпосередньо з джерела надходить у ванне відділення. Температура води — 35°С.

 

Крім відпочинку біля басейну з термальними водами, у місті можна оглянути легендарний Замок Паланок, Мукачівський жіночий  монастир, в якому є дуже велика бібліотека, або й  відвідати дегустаційний підвал "Кельтський двір під Ловачка".

 

Як доїхати: потягом до Ужгорода, далі – приміськими електропоїздами, які курсують регіоном, або ж маршруткою.

Довідка: наявність термальних вод пов"язано з тектонічною будовою регіону: в земній корі є багато розломів різної глибини і поверхневі води розломами проникають в надра, нагріваються й насичуються мінералами, а потім під тиском витісняються на поверхню.