Гарячі новини

Чи допоможе Євросоюз росіянам, що біжать від мобілізації? - DW

У зв'язку з оголошеною в РФ мобілізацією Євросоюз очікує на приплив росіян, які не хочуть, щоб їх відправили на фронт в Україну і через це залишають країну. При цьому заява президента РФ Володимира Путіна прозвучала буквально за кілька днів після того, як Брюссель скасував полегшений візовий режим для громадян РФ. На що можуть розраховувати російські громадяни, які тікають від мобілізації, на тлі нової політики санкції ЄС?

Що гарантує ЄС?

Людям, які просять міжнародного захисту у формі притулку, законодавство ЄС гарантує це право. Така позиція відповідає правилам та цінностям Євросоюзу, підтверджують у Єврокомісії, адже навіть після скасування спрощеної процедури видачі шенгенських віз росіянам Брюссель пообіцяв робити винятки у гуманітарних випадках і для дисидентів.

Однак не все так просто, адже пріоритет влади ЄС - безпека союзу та країн, що входять до нього, а Росія - це держава, яка веде війну, що дестабілізує не тільки Європу, а й увесь світ. "Ось чому ми призупинили спрощення візового режиму для росіян і прийняли конкретні рекомендації щодо них. І працюємо разом з державами-членами, щоб виробити спільний підхід", - пояснює прес-секретар Єврокомісії з внутрішніх справ та міграції Анітта Хіппер.

На кордоні Росії та Фінляндії
На кордоні Росії та ФінляндіїФото: DW

Управління зовнішніми кордонами ЄС має здійснюватися відповідно до його законодавства, що включає дотримання прав людини та законів про процедури надання притулку. Але при цьому прикордонний кодекс Шенгенської зони допускає відмову у в'їзді з певних причин, таких як загроза внутрішній безпеці та громадському порядку, навіть за наявності візи. Коли йдеться про людей без шенгенської візи, які в'їжджають до ЄС і просять міжнародного захисту, це буде аналізуватись на кордонах, кажуть у Єврокомісії.

"Ми повинні враховувати ризики"

"Це безпрецедентна ситуація, ми розглядаємо її з погляду безпеки, тому ми також маємо враховувати геополітичні побоювання та пов'язані з ними ризики", - каже Хіппер. Враховуючи нинішні обставини, країни-члени Євросоюзу розглядатимуть кожен випадок окремо і вирішуватимуть, хто має достатньо підстав для втечі з Росії та прохання про надання притулку, а хто – ні.

Євросоюз прагне знайти баланс між власними інтересами та наданням підтримки небажаним воювати проти України росіянам, зазначає офіційний представник зовнішньополітичної служби Євросоюзу Пітер Стано. Ми солідарні з тими громадянами Росії, які мають мужність висловити свою незгоду з тим, що робить режим, особливо в умовах цієї незаконної війни в Україні. незаконній війні, - підкреслює він. - Ми обговорюємо, як найкраще вирішити цю проблему, щоб показати нашу солідарність, але при цьому врахувати наші потреби та інтереси та забезпечити безпеку держав-членів ЄС".

Протести проти мобілізації, Москва, 21 вересня
Протести проти мобілізації, Москва, 21 вересняФото: Alexander Nemenov/AFP

У Брюсселі розуміють, що таким чином "росіяни голосують ногами проти режиму Путіна та його дій", каже Стано. Однак забезпечувати їм втечу з країни готові далеко не всі держави, що входять до Євросоюзу. Латвія, Литва, Естонія, а також Чехія та Фінляндія не мають наміру автоматично приймати росіян, які рятуються від мобілізації.

Призову до армії недостатньо, щоб отримати притулок 

Так, міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що гуманітарні чи інші візи росіянам, які прагнуть уникнути мобілізації, не будуть видаватися з міркувань безпеки. "Ми не маємо піддаватися на його (Путіна) шантаж, а маємо підтримувати Україну, наскільки це можливо. Росія сьогодні так само небезпечна для Європи та світу в усьому світі, як нацистська Німеччина у минулому столітті", - цитує Рінкевичса Baltic News Service (BNS ).

"Призову до армії недостатньо", щоб отримати притулок у Литві, заявив її міністр оборони Арвідас Анусаускас. "Політичний притулок надається тим, хто переслідується за свої переконання" або з інших схожих причин, сказав він агентству AP.

Глава МВС Естонії Лаурі Лаанімець назвав вторгнення Росії в Україну "колективною відповідальністю російських громадян" і заявив, що прийом тих, хто рятується втечею від військової служби, порушує санкції ЄС проти РФ. "Останній хід Путіна певною мірою посилює санкції, тому що з'явилася надія на зростання невдоволення серед населення", - цитує його BNS.

Призовники у Свердловській області, 24 червня 2022 року
Призовники у Свердловській області, 24 червня 2022 рокуФото: Donat Sorokin/TASS/dpa/picture alliance

Чехія теж не видаватиме гуманітарні візи громадянам Росії, які рятуються від мобілізації, заявив міністр закордонних справ Ян Липавський. "Я розумію, що росіяни тікають від все більш відчайдушних рішень Путіна. Але ті, хто біжить, щоб не виконувати обов'язки, покладені на них їхнім власним урядом, не відповідають критеріям отримання гуманітарної візи", - сказав міністр агентству Reuters.

Уряд Фінляндії розглядає варіант припинення транзиту з Росії, заявила прем'єр-міністр Санна Марін. "Воля уряду гранично ясна: ми вважаємо, що російський туризм має бути зупинений, як і транзит через Фінляндію", - сказала Марін, наголосивши, що після заяви Путіна про мобілізацію та пов'язаний з ним приплив охочих в'їхати в ЄС ситуація потребує переоцінки.

У Німеччині раді росіянам?

На цьому фоні Німеччина, навпаки, надасть посилену підтримку росіянам, заявили в уряді. "Будь-який, хто мужньо протистоїть режиму Путіна і тим самим наражається на велику небезпеку, може подати клопотання про надання притулку через політичне переслідування", - сказала глава МВС ФРН Ненсі Фезер (Nancy Faeser) в інтерв'ю Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Дезертири, яким загрожують серйозні репресії, зазвичай можуть отримати міжнародний захист у Німеччині", - зазначила вона.

"Усім, хто ненавидить шлях Путіна і любить ліберальну демократію, радіють у Німеччині", - твітнув міністр юстиції Марко Бушманн (Marco Buschmann) з хештегом "часткова мобілізація".

21 вересня президент РФ Володимир Путін звернувся до громадян країни і оголосив про "часткову" мобілізацію. Він послався на рішення самопроголошених "ДНР" та "ЛНР", а також окупаційної влади Херсонської та Запорізької областей про проведення "референдумів" про приєднання до РФ і заявив, що Москва зробить усе, щоб забезпечити для "референдумів" безпечні умови.