Гарячі новини

Через дефіцит води: у Криму мають намір штучно викликати дощі за допомогою літаків

Підконтрольна Росії влада окупованого Криму для вирішення проблеми дефіциту прісної води має намір штучно збільшити опади на півострові шляхом експериментальних авіаційних робіт. Про це йдеться на сайті держзакупівель РФ, пише 112 Україна.

Конкурс на виконання експериментальних авіаційних робіт був оголошений 4 серпня 2020 року. Сума контракту - 25,4 млн руб.

Тільки одне підприємство відповідало вимогам конкурсу на виконання робіт зі штучного збільшення опадів - Центральна аерологічна обсерваторія, яка входить в структуру Росгідромету. З цією організацією комітет з водного господарства і меліорації Криму уклав контракт.

Як випливає в тендерної документації, работи виконуватимуться із застосуванням літака. Він повинен бути оснащений системою вертикальної радіолокації хмар і опадів і бортовим вимірювально-обчислювальним комплексом (ІВК). Цей комплекс повинен мати вимірювач повітряної швидкості, барометричної висоти, температури зовнішнього повітря, водності хмар, швидкості і напрямку вітру, літаковий конденсаційний гігрометр, датчик температури, систему збору та первинної обробки даних та інші елементи, необхідні для зазначених заходів.

Крім того, літак повинен мати азотний генератор і пристрої для відстрілу піропатронів з йодистим сріблом з кількістю зарядів не менше, ніж 300 одиниць.

Роботи з викликання штучних опадів планується завершити до 15 грудня поточного року.

Раніше стало відомо, що в Криму обміліли водосховища внаслідок посухи. Так, в Сімферополі, в Бахчисарайському і Сімферопольському районах ввели жорсткі обмеження на споживання води.

В анексованому Росією Криму в цілому пересохли п'ять річок, що забезпечують прісною водою водосховища питного стоку на півострові. Йдеться про річки Кача, Альма, Чорна, Бельбек, Тонас, які були зневоднені через низьку кількість опадів за останні три місяці.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставку води в АРК припинили.