Гарячі новини

Байден просить виділити з бюджету $108 млн на боротьбу з "згубним впливом Росії на Західних Балканах"

Президент США Джо Байден просить законодавців у наступному фінансовому році (починається 1 жовтня) виділити з бюджету $108 млн на боротьбу з "згубним впливом Росії на Західних Балканах". Про це повідомила у вівторок помічник голови американського Агентства міжнародного розвитку (АМР, USAID) у справах Європи та Євразії Ерін Маккі.
 
За її твердженням, вплив РФ "виходить за межі України, Білорусії та Молдови".
 
Згідно з версією Маккі, Москва "прагне використовувати локальні розбіжності на Західних Балканах, намагаючись порушити мир і стабільність шляхом розпалювання чи загострення протиріч між етнічними групами, продовження зусиль щодо підриву демократії та політичних процесів, а також поширення дезінформації".
 
"Запитувана президентом сума $108 млн на Західні Балкани забезпечує найважливіше фінансування для <...> зміцнення інтеграції як у демократичній, так і в економічній сферах, підвищення стійкості та регіонального економічного співробітництва між країнами", - сказала вона.
 
За словами помічника керівника АМР, Байден запросив, зокрема, $31 млн на "пом'якшення впливу Росії в Боснії [і Герцеговині], що включає надання допомоги зацікавленим сторонам у реформуванні та реструктуризації внутрішнього сектору природного газу відповідно до договірних зобов'язань перед Енергетичною спільнотою Південно- Східної Європи, найкращими міжнародними практиками, а також у створенні передумов для приєднання до регіонального ринку природного газу та стимулювання застосування відновлюваних джерел енергії”.
 
Маккі розкритикувала главу Республіки Сербської (ентитет Боснії та Герцеговини) Мілорада Додіка, який раніше зустрівся з російським президентом Володимиром Путіним. "Крім того, зміцнення верховенства закону та основ демократичної свободи в Боснії та Герцеговині сьогодні важливе як ніколи, оскільки лідер Республіки Сербської Мілорад Додік посилює свою небезпечну конфронтаційну риторику, заохочує дискримінацію та напади на журналістів та громадянське суспільство".
 
Білий дім також запитує $55 млн для Кишинева, які  "допоможуть у просуванні демократичних ініціатив у зв'язку з тим, що спеціальна військова операція, що проводиться РФ в Україні, міцнила рішучість уряду Молдови рухатися до демократії".