Гарячі новини

Байден і Сі сваряться щодо Тайваню, але прагнуть «врегулювати» розбіжності - AP

Президент  США Джо Байден прямо заперечив проти «примусових і все більш агресивних дій» Китаю щодо Тайваню під час першої особистої зустрічі свого президента з Сі Цзіньпіном, оскільки лідери двох наддержав у понеділок мали на меті «керувати» їх "відмінностями "  в боротьбі за глобальний, пише AP.

Майже тригодинна зустріч стала кульмінацією тижневої навколосвітньої поїздки Байдена на Близький Схід і в Азію, і відбулася в критичний момент для двох країн на тлі зростаючої економічної напруженості та напруженості в сфері безпеки. Виступаючи на прес-конференції згодом, Байден сказав, що, коли справа стосується Китаю, США будуть «енергійно конкурувати, але я не шукаю конфлікту».

 «Я абсолютно вірю, що немає потреби в новій холодній війні» між Америкою та зростаючою азіатською державою", сказав він.

Байден підтвердив підтримку США їхньої давньої політики «Єдиного Китаю», яка визнає уряд у Пекіні, водночас допускаючи неформальні відносини США та оборонні зв’язки з Тайванєм, а також «стратегічну невизначеність» щодо того, чи США дадуть військову відповідь у разі нападу на острів. Він також сказав, що, незважаючи на нещодавнє бряцання зброєю з боку Китаю, він не вірить, що «з боку Китаю буде неминуча спроба вторгнутися на Тайвань».

Згідно зі звітом китайського уряду про зустріч, Сі Цзіньпін підкреслив, що "питання Тайваню лежить в основі основних інтересів Китаю, основоположної політичної основи китайсько-американських відносин і першої червоної лінії, яку не можна перетинати» у китайсько-американських відносинах».

Байден сказав, що вони з Сі також обговорили агресію Росії проти України та «підтвердили наше спільне переконання», що використання або навіть загроза ядерної зброї є «абсолютно неприйнятними».