Гарячі новини

Адміністрація Трампа затвердила першу поставку летальної зброї до України - ЗМІ

Державний департамент схвалив рішення про затвердження постачання в Україну стрілецької зброї, зокрема, снайперських систем, на загальну суму $45 млн.Про це повідомило в середу центральне американське видання The Washington Post із посиланням на джерела в адміністрації та Конгрес, пише Укрінформ.

"Адміністрація Трампа ухвалила першу в США комерційну поставку летального оборонного озброєння для України, відступивши від де-факто заборони продажу американської зброї (українській стороні – ред.), що тривала від адміністрації Обами", - зазначає видання.

Посадовці адміністрації підтвердили, що Державний департамент США цього місяця затвердив комерційну ліцензію, яка дозволила експортувати снайперські системи моделі M107A1, боєприпаси та пов'язані з ними деталі та аксесуари до України. Вартість контракту становила $41,5 млн. Водночас, не було ухвалено рішення про експорт серйозніших систем озброєння, яких потребує українська сторона, наприклад, протитанкових ракет Javelin.

При цьому зазначається, що адміністрація підтвердила Конгресу рішення продати зброю ще 13 грудня, втім публічних заяв з цього приводу не було.

Цей крок був значною мірою підтриманий високопоставленими представниками кабінету нацбезпеки Трампа, а також Конгресом. Втім це може ускладнити прагнення президента Трампа співпрацювати з російським лідером Володимиром Путіним, наголошується в публікації.

Водночас, як зазначається, рішення Трампа було зваженим - він не схвалив всього, чого потребують українці, але, тим не менше, це стало першим кроком у продажу летальної зброї США.