Гарячі новини

Затвердили порядок пільгового кредитування придбання житла для переселенців та атовців

Змінами до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» передбачено нову бюджетну програму «Надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення антитерористичної операції та/або учасникам проведення операції Об’єднаних сил на придбання житла» з обсягом фінансування 200 млн грн.

На засіданні Уряду було затверджено Порядок використання цих коштів: 100 млн грн буде спрямовано для надання кредитів переселенцям та 100 млн грн – для кредитування учасників АТО/ООС.

Кредит буде надаватися на термін до 20 років, а відсоткова ставка становитиме 3% річних.

Об’єктом кредитування може бути квартира у багатоквартирному будинку або одноквартирний житловий будинок (як новобудови, так і вторинний ринок), якщо житло прийнято в експлуатацію не більш ніж 25 чи реконструйовано не більш ніж 15 років тому.

Одержувачі кредиту самостійно обирають житлові об’єкти.

У день укладання кредитного договору позичальник має сплатити власний внесок не менше 6%.

Розподіл бюджетних коштів між адміністративно-територіальними одиницями здійснює Мінрегіон пропорційно кількості зареєстрованих заяв у відповідному регіоні. Перелік осіб, які у поточному році отримають кредит, схвалюється комісією, склад якої затверджує Мінрегіон.