Гарячі новини

"Захід".Нацгвардійці з Вісконсину тренуватимуть українських військових на Львівщині

11 листопада у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Старичах на Львівщині відбулася церемонія передачі повноважень між двома підрозділами американської складової військово-тренувальної місії, відомої як Об’єднана багатонаціональна тренувальна група – Україна (JMTG-U). Про це інформує Регіональний медіацентр Міністерства оборони України (м. Львів), пише Збруч.

 

Понад 120 військовослужбовців 32-ї піхотної бригадної оперативно-тактичної групи «Жувіньї» Національної гвардії штату Вісконсин замінили військовослужбовців 2 бригадної тактичної групи «Страйк» 101-ї повітряно-десантної (десантно-штурмової) дивізії армії США, яка має почесну назву «Клекотливі орли».

Представники армії США продовжать допомагати тренувати підрозділи Збройних сил України за стандартами підготовки армій країн НАТО.

Термін ротації на території України для прибулих американських військових становитиме 9 місяців.

Церемонія передачі повноважень відбулася на стройовому плацу військового містечка «Центральне». Після виконання державних гімнів України та Сполучених Штатів Америки прапор «Клекотливих орлів» урочисто згорнули та вкрили захисним чохлом. Натомість свій бойовий прапор розгорнули «Червоні стріли».

Як розповів командир нового контингенту США полковник Джон Оклі, до ОТГ «Жувіньї» входять військовослужбовці кількох частин усієї Національної гвардії Вісконсину, кожного з основних підпорядкованих командувань, штабу об’єднаних сил та 32-ї піхотної бригадної ОТГ. Їх відібрали за унікальні навички й досвід у різних галузях.

На знак поваги і відзначення заслуг американських десантників із 2 бригадної тактичної групи «Страйк» 101-ї повітряно-десантної (десантно-штурмової) дивізії армії США, начальник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного генерал-лейтенант Павло Ткачук вручив солдатам та офіцерам армії США відзнаки Міністерства оборони України, нагороди від Генштабу ЗСУ, командування Сухопутних військ ЗСУ.

Командир «Клекотливих орлів» підполковник Роберт Трейсі відзначив високий ступінь співпраці з українською стороною та прогрес, якого досягли бойові підрозділи під час підготовки в контексті занять за програмою JMTG-U.

Діяльність Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи – Україна (JMTG-U) започатковано 2015 року.

Її мета – сприяти внутрішньому оборонному потенціалу України та тренуванню ротаційних підрозділів в Україні. У рамках місії американські військовослужбовці виступають у ролі менторів під час навчального процесу з підрозділами українських бойових бригад Сухопутних військ, десантно-штурмових військ, підрозділів морської піхоти тощо. Крім того, американські військовослужбовці навчають українських військових інструкторів, які в найближчому майбутньому мають повністю опанувати функції навчання особового складу на рівні батальйону.

 

Усі фото: Володимир Скоростецький, Регіональний медіацентр Міністерства оборони України (м. Львів).

 

Для довідки:32-га Піхотна бригадна ОТГ є прямим нащадком знаменитої американської 32-ї дивізії «Червона стріла», що була заснована 18 липня 1917 року та складалася з 15000 солдатів Національної гвардії Вісконсину. Дивізія отримала свою назву та символіку «Червона стріла» на полях битв у Франції під час Першої світової війни. 1918 року солдати-піхотинці дивізії «Червоної стріли» на полі бою стояли пліч-о-пліч зі своїми союзниками поблизу Жувіньї у Франції. Саме там вони заробили своє прізвисько «Les Terribles», що буквально перекладається як «Ті, що наводять жах», і стали взірцем успішного партнерства з союзниками. На знак перемоги в Жувіньї піхотні полки дивізії були нагороджені найвищою військовою відзнакою у Франції «Круа де Герр» (Хрест Відважних). Під час Другої світової війни бійці цієї дивізії відзначилися на Тихоокеанському театрі військових дій, провівши 654 днів у боях в Папуа Новій Гвінеї та Філіппінах, здобувши почесну назву президентського підрозділу. Під час Берлінської кризи, в 1961-1962 роках, дивізію було мобілізовано на внутрішню службу. 1967 року 32-гу дивізію переформували у бригаду, так вона стала найбільшим підрозділом Національної гвардії Вісконсину.