Гарячі новини

Як відреагував Захід на візит Сі Цзіньпіна до Росії

Як відреагував Захід на візит Сі Цзіньпіна до Росії?  Аналізує Перший аналітичний.
 
Ще напередодні триденного візиту китайського лідера Сі Цзіньпіна до Москви в західних політичних колах і медійному середовищі панувала атмосфера граничного обурення зближенням Росії та Китаю, а також побоювання можливого початку Пекіном військової допомоги РФ.
 
20 березня, першого дня візиту, вона досягла свого піку. Так, газета The Washington Post учора опублікувала статтю, в якій стверджує, що приїзд китайського лідера ознаменував поглиблення союзу між КНР та Росією, а також став особистим тріумфом Путіна. У свою чергу, американське видання Politico підкреслило, що цей візит відбувається на тлі повідомлень про переговори з надання китайською стороною військової допомоги РФ.
 
А ось екс-глава британського МЗС Вільям Хейг у своїй статті для The Times взагалі вже замислюється не над тим, як перешкодити союзу Росії та Китаю, а над тим, як не дати країнам "Глобального півдня" до нього приєднатися. Тобто сам такий союз він вважає фактом, що вже відбувся. На думку Хейга, у Заходу поки що залишилися важелі впливу для того, щоб "завадити світові закохатися в Сі та Путіна".
 
Але найвизначнішою стала офіційна реакція США на візит голови КНР до Росії. Американський держсекретар Ентоні Блінкен різко негативно відгукнувся про цю поїздку і фактично прямо визнав, що недавня видача Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордера на арешт Володимира Путіна була покликана на заваді їхній зустрічі з Сі Цзіньпіном.
 
"Те, що президент Сі приїхав до Росії через кілька днів після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Путіна, говорить про те, що Китай не відчуває відповідальності за притягнення Кремля до відповідальності за звірства, скоєні в Україні, і замість того, щоб навіть засудити їх, він скоріше надасть дипломатичне прикриття для Росії, щоб вона продовжувала вчиняти ті самі злочини", - заявив Блінкен.
 
Крім того, коментуючи китайські пропозиції щодо мирного врегулювання в Україні, Блінкен заявив, що припинення вогню зараз неприпустиме, оскільки воно дозволило б Росії "отримати час для відпочинку та відновлення боєздатності військ, щоб потім розпочати війну з новою силою у зручний час".
 
І хоча насправді ніяке припинення вогню зараз неможливе, а китайські мирні ініціативи, як ми вже неодноразово писали, швидше за все, мають суто "черговий" характер і націлені на підтримку іміджу "миротворця", сам факт того, що Блінкен вважав за потрібне демонстративно дезавуювати будь-які китайські пропозиції дуже показові. Він свідчить про те, що США не залишилося реальних важелів впливу, здатних зупинити зближення Росії та Китаю.
 
Інсайдер пише: Путін збирається "закінчувати війну" мирним планом Китаю Але, каже, станеться це не зараз, оскільки "ні Захід, ні Київ до цього не готові". У свою чергу, помічник глави Кремля Ушаков заявив, що китайський мирний план щодо України викликає у Москви "повагу", а у Заходу "роздратування".
 
Нагадаємо,  у Москві завершилася зустріч Володимира Путіна і Сі Цзіньпіна.
 
Лідери РФ та КНР підписали документи про співпрацю.
За підсумками переговорів: 
 
Росія готова нарощувати безперебійні постачання природного газу та нафти до Китаю. У рамках переговорів Путін та Сі обговорили проект газопроводу «Сила Сибіру-2».
 
Володимир Путін підтримав план Китаю щодо вирішення «кризи» в Україні, і заявив, що його можна взяти за основу, коли «до цього будуть готові в Україні та на Заході». 
 
Москва та Пекін поставили завдання кратно наростити співпрацю у восьми сферах, включаючи фінансову та транспортну. 
 
Також Путін відреагував на рішення Великобританії поставити Україні танкові снаряди зі збідненим ураном в черговий раз сказавши, що Захід «вирішив воювати з Росією до останнього українця». Росія, за словами Путіна, змушена буде на це реагувати. Як саме президент не уточнив.