Гарячі новини

Як на Франківщині в Опришівцях донецько- луганські переселенці , місцеві активісти і волонтери "створюють новий громадський простір" (ФОТО)

17 серпня в нас була вечірка з нагоди створення нового громадського простору в Опришівцях - одному з мікрорайонів Івано-Франківська. 5 днів команда Associazione Interzona (Італія), команда Дом4824, учасники фестивалю Сеанс Міського Сканування / City Scanning Session, місцеві активісти та волонтери вивчали і змінювали, прибирали і саджали, намагалися залучити місцеву громаду. Про це розповідає донецька переселенка і франківська активістка  Ната Ша.


"Як результат - ми отримали більше, ніж просто місце для відпочинку, ми стали свідками чудової синергії:
1. Співпраця з міською адміністрацією - закинуту ділянку звільнили від здичалої рослинності, провели освітлення ще до початку нашої роботи
2. Пройшли шлях від коментарів громади "Не треба там нічого робити" до "Це нам всім потрібно"
3. Їли груші та морозиво, якими нас пригощали місцеві, пили пиво та квас від Панське Станіславов - Panske Stanislavov, що нам подарував виробник, купляли фарбу на гроші місцевої мешканки, що проходила поруч, а продавець фарби зробив на товар величезну знижку, користувалися електроенергією за рахунок іншої мешканки, саджали квіти та дерева, що приносили люди - гібіскуси, юккі, хости та багато чого іншого, робили меблі за допомогою сусіда та його обладнання, а потім святкували за загальним столом зі смаколиками та напоями, що приносили й приносили гості
4. За ці 5 днів була змога поспілкуватися з багатьма мешканцями, що допомогло просунути проект з подальшого облаштування майданчика в програмі учасницького бюджетування міста з 26 на 10 місце (хто ще не голосував, може це зробити:) http://bu.mvk.if.ua/projects2017/2395)
5. Міські служби прибрали також і ділянку біля каплички, що поруч, яка добре заросла на той час, та допомогли нам полити саджанці, а місцевий депутат подарував гостям книгу про історію мікрорайону, ми відвідали бібліотеку, музей, гостей-італійців запросили на недільну службу до церкви
6. Згуртували сусідів, в яких вже з'явилися плани з подальшого розвитку та догляду за садом, а меблі з палетів стали гарною домівкою трьом кошенятам, які приймали активну участь в проекті
7. Протестували сад дітьми, що бавилися там до пізнього вечора в такій кількості, що один з мешканців, проходячи поруч, сказав "Я навіть і не знав, що в нас тут стільки дітей є, і це ж ще не всі!". А один з маленьких відвідувачів запропонував назву для майданчика "Опришівецький безмежний сад"

Дива трапляються, і часто творяться руками людей! Цього разу їх творили Stefania MariniMarta FerrettiFrancesco CampagnariGiulia GattiFé VeroneseMatkovsky VolodymyrInna BryukhovetskaAlexandra VertegelNastia LavrivРоман МельникVolodymyr SapsaНаталія НиконороваНаталя Стасюк, Slavko Khomenko, Khrystyna ChebanenkoJuliya MulyarovaMarina TsvetkovaСергій Балагура та дві Ольги

To be continued)))), - повідомляють організатори.

Фото Наты Ша.

 

"Я имела опыт работы в Норвегии с возможностью задержаться там надолго. Практически сбежала. Часами могу рассказывать, почему нет и почему мы там чужие. Смотрю на опыт далекой родственницы, попросившей убежища во Франции с семьей. Жизнь овоща, иногда комфортабельная. Живут большей мерой на пособие. Есть хорошие примеры, когда едут легально по работе, но родину не пропьешь и все с собой не заберешь. Ну и да, заграницу можно выстроить вокруг себя, здесь труднее, но ведь тем заметнее результаты будут:)", - говорит Ната Ша.

"Три года назад я это прочитала, и забыла, но оно все так же цепляет и актуально как никогда. И все это время я так и думала - уезжать туда, где лучше, не выход, нужно учиться делать лучше там, где мы сейчас, иначе мы и чужое лучше испортим своим присутствием", -  рассуждает она.

Ее дополняет Ekaterina Sergatskova:

"Сегодня звонил друг и учитель из Израиля. Он сказал мне: "Саша, нам больше некуда бежать. Человечеству некуда бежать. Больше нет Америки, как страны возможностей, нет Европы, как колыбели стабильности, нет и Русского мира со святой славянской землей. Нет уголка, где человек найдет пристанище от зла. Зло - это все мы - люди, не понявшие свое предназначение на этой Земле - добро и единство. Нам некуда бежать, лететь, ехать, потому что мы, наконец, должны остаться дома и понять, что отвечаем за него и за его жильцов. Каждого старого и нового. Путь прост - прекращение зла".

Стоя под посольством, вспомнился Ицхак Адизес, сказавший о том, что мир и геополитику излечат только уважение и доверие. Каждой страны - одна к другой, вместе друг к другу".