Гарячі новини

Взимку до Польщі може прибути чергова хвиля біженців з України

Терористичні атаки РФ на Україну, удари по критичній інфраструктурі та зима можуть спричинити чергову хвилю міграції, заявив заступник міністра внутрішніх справ і адміністрації Польщі Бартош Гродецький. 

Як повідомила на прес-конференції єврокомісар Ільва Йоханссон, балканським шляхом до Європи перебуває втричі більше людей, ніж торік.

"Ми після зустрічі з нашими українськими колегами і також готуємося до неї, і сподіваємося, що зможемо підготуватися разом,  сказав Бартош Ґродецький і додав, що основною країною, яка прийме цю хвилю, буде Польща. 

«Це також робота, яку має виконувати Міністерство внутрішніх справ та адміністрації, яке відповідає за це галузями, але також консультується з воєводами та місцевими органами влади. Ґродецький вирішив, що наступна хвиля використовуватиме ті самі шаблони, які працювали раніше, пише Незалежна. 

Господар зустрічі, міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан на прес-конференції наприкінці першого дня зустрічі також наголосив, що Європа впоралася з хвилею біженців з України після Росії. вторгнення в країну. 
«Європа чітко протистояла цьому складному міграційному виклику, їй це вдалося», — сказав він.

Гродецький зазначив, що європейські країни зараз переповнені міграційними рухами. Він наголосив, що кожен із них визначає, з якими проблемами він стикається та що він робить для ефективного управління цими міграціями.

 «Я радий, що Єврокомісія нарешті поєднує дві теми, які раніше розглядала окремо: цілісність Шенгенської зони та міграцію. Ми, наш уряд, пов’язали їх із самого початку», – сказав він і зазначив, що міграційні процеси починаються з країн походження, через країни транзиту і, нарешті, також через країни призначення. На його думку, наслідком може бути прикордонний контроль, як, наприклад, між Чехією та Словаччиною.

«А оскільки ми запроваджуємо прикордонний контроль, ми порушуємо одну з основ спільної Європи, тобто Шенгенську зону» -  сказав він і  підкреслив, що «не буде добре функціонуючої Шенгенської зони без добре керованої міграції від початку до кінця в країнах призначення».

У перший день дискусій у Празі було погоджено, що слід поділитися досвідом, який, наприклад, дозволить оцифрувати управління міграційними кризами. Учасники погодилися, що міграційні центри мають бути створені в країнах походження та співпрацювати з місцевою владою. Слід також сприяти політиці повернення, легальній трудовій міграції та зміцненню національних можливостей у сфері надання притулку та міжнародного захисту.

Празька конференція, яка завершиться у вівторок, зібрала, окрім представників міжнародних організацій, представників 50 країн, у тому числі членів ЄС, а також країн Східного партнерства, Західних Балкан, Центральної Азії та Туреччини. Росія і Білорусь не були запрошені до роботи в конференції, яка з 2009 року називається Празьким процесом.