Гарячі новини

Відтепер пенсія українців залежатиме і від страхового стажу - луганські податківці

Головне управління ДПС у Луганській області акцентує увагу, що раніше внесені зміни до чинного законодавства України про пенсійне забезпечення призвели до набуття вагомого значення  страхового стажу фізичної особи .

"Саме наявність чи відсутність  необхідних років страхового стажу визначає право людини на пенсійне забезпечення. Так, з 1 січня 2018 року для виходу на пенсію у віці 60 років необхідно мати 25 років страхового стажу. Встановлено, що кожного року кількість років страхового стажу, необхідних для призначення пенсії за віком у 60 років, буде збільшуватися на один рік та з 1 січня 2028 року становитиме не менше 35 років.  При цьому слід зауважити, що страховий стаж це період, за який сплачувались внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у розмірі не менше мінімального. Обов’язок сплати єдиного соціального внеску не залежить від факту отримання чи неотримання доходу від підприємницької діяльності",  говориться в повідомленні.

Період, за який наявна заборгованість з єдиного соціального внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу. Тільки після повного розрахунку роботодавця, ці періоди будуть зараховані до страхового стажу застрахованої особи.

Тобто питання нарахування та своєчасної і повної сплати платниками єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування є найважливішими.

У податковій службі Луганщини вживають заходи щодо погашення заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску.

За результатами проведеної роботи по стягненню заборгованості по єдиному соціальному внеску за період січень-вересень 2019 року боржникам було направлено 9906 вимог про сплату недоїмки на загальну суму 380,7 млн грн та забезпечено примусове стягнення боргу в сумі 10,3 млн  гривень.

З метою уникнення виникнення заборгованості та забезпечення стабільного надходження коштів до бюджету Головне управління ДПС у Луганській області наголошує платникам - юридичним та фізичним особам про необхідність повної та своєчасної сплати єдиного соціального внеску та нагадує, що порядок нарахування та строки сплати ЄСВ для платників встановлено Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування» від 08.07.2010р. № 2464-VI (зі змінами та доповненнями) та Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яка затверджена наказом МФУ від 20.04.2015року № 449 (зі змінами та доповненнями).