Гарячі новини

Видання "Слово і діло" проаналізувало діяльність міністра-дієтолога Андрія Реви

Міністр, прізвища якого добра частина українців навіть і не знала, минулого тижня прокинувся справжньою знаменитістю. В ефірі одного з телеканалів він озвучив цікавий умовивід, що, мовляв, українці витрачають занадто багато грошей на їжу, тому що багато їдять (а не тому що у нас неадекватне співвідношення зарплат і цін, звичайно ж). У відповідь на чиновника обрушилася хвиля критики й насмішок. Про раціон українців відтоді не пожартував хіба що ледачий, хоча, за великим рахунком, смішного тут мало... 

У минулому нинішнього міністра соцполітики немає таких яскравих і видатних моментів, як у того ж Насалика чи Супрун, та й практично весь час роботи в уряді він залишався в тіні свого шефа, Володимира Гройсмана. Власне, саме його креатурою цілком і повністю і є Рева. У 1990-ті роки про він працював заступником мера Вінниці Дмитра Дворкіса, але коли той програв міські вибори, пішов працювати в управління соцзахисту Замостянського району Вінницької області. До кабінету заступника міського голови він повернувся саме за Гройсмана. Запрошуючи його до складу Кабінету міністрів, прем'єр відзначив його заслуги в методиці розрахунку субсидій на оплату ЖКП і створення муніципальної медичної страхової компанії у Вінниці.

Якщо поглянути на те, як Рева виконує обіцянки з моменту його призначення міністром соціальної політики, стає зрозуміло, за що його так цінує прем'єр: в цілому він відрізняється старанністю. Тобто, не так уже й багато обіцяє, але і майже не провалює обіцянок. Поки що зобов'язань зі статусом «не виконано» у нього всього дві (і це з 21-єї, зафіксованої за 1,5 року роботи в уряді). З них і почнемо.

У травні 2016 року, через місяць із хвостиком після призначення, Рева пообіцяв, що пенсійна реформа в Україні буде запущена з січня 2017 року. «Тягнути далі не можна!», – категорично заявив тоді міністр. Однак пізніше він визнав, що здійснити пенсійну реформу в 2016 році уряду не вдалося, і назвав це поразкою Кабміну. Згодом, уже в січні 2017-го, Рева розповів, що в березні Верховна Рада все ж повинна ухвалити законопроект про зменшення страхового стажу та скасування всіх надбавок, покликаний ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду. Парламент даний законопроект тоді дійсно підтримав, однак, по-перше, це сталося вже після того, як, за планами Реви, пенсійна реформа вже повинна була запрацювати, а по-друге, реформа цим законом не обмежується: парламент повинен ухвалити ще низку законодавчих ініціатив уряду. Тож буде великим везінням, якщо ми отримаємо повноцінний старт пенсійної реформи хоча б із початку наступного року.

Приблизно така ж доля спіткала і його обіцянку у вересні 2016-го подати до парламенту законопроекти, які дозволять індексувати пенсії. Мова, за його словами, йшла про законопроекти, які стосуються принципів розрахунку пенсій. Аби збільшити пенсії, пояснював тоді Рева, потрібно реалізувати запропоновані Кабміном заходи для осучаснення виплат. Однак коли «Слово і Діло» у жовтні перевірило виконання цієї обіцянки, виявило, що відповідних законопроектів уряд до Ради не подавав.

З того, що виконано, аналітики «Слова і Діла» виділяють запевнення міністра в тому, що в 2016 році грошей на субсидії вистачить усім. Дійсно, грошей, передбачених Кабінетом міністрів у минулому році, вистачило. Спочатку відповідна субвенція становила 35 млрд грн, потім поступово збільшилася до 47,1 млрд грн (згідно зі змінами до бюджету від 20 грудня 2016 року). Держдопомогу в оплаті комунальних послуг у підсумку отримали понад 7,5 млн українських сімей.

Друга важлива ініціатива, яку Реві вдалося реалізувати, – подача в парламент законопроекту про монетизацію пільг. Довгий час «Слову і Ділу» не вдавалося відшукати розроблений проект закону, але наприкінці минулого року Кабмін дійсно подав його до Ради, і вже 6 грудня депутати його підтримали.

Третя виконана обіцянка – знову про субсидії. 15 липня Рева пообіцяв, що зекономлені на невикористаних субсидіях кошти не «згорять» і українці зможуть їх використовувати в наступні опалювальні періоди. Втім, ідеться лише про економію в межах 100 кубометрів газу або 150 кіловат-годин електроенергії. Незважаючи на незадоволеність субсідіантов тим фактом, що Кабмін зберіг не весь обсяг зекономлених субсидій, а лише частину, «Слово і Діло» вважає цю обіцянку виконаною.

Ну і до трійки важливих обіцянок Реви «в процесі виконання». Так виходить, що всі вони стосуються одного і того ж дуже проблемного питання – питання пенсій. У листопаді минулого року міністр заявив, що окреме пенсійне забезпечення матимуть тільки військовослужбовці. Дійсно, в поданому до парламенту проекті пенсійної реформи особливі умови нарахування пенсій збережені виключно для військових. Коли реформа буде нарешті затверджена Верховною Радою, обіцянка отримає статус «виконано».

Потім Рева пообіцяв не змінювати пенсійний вік. На цю мить Кабмін пропонує запровадити гнучкий коридор пенсійного віку та можливість компенсації відсутнього страхового стажу: ті, кому його не вистачає, зможуть оплатити внески за роки, яких бракує (але не більше ніж за 5 років). Також пенсійна реформа передбачає поетапне збільшення трудового стажу для виходу на пенсію з 25 до 35 років. Але поки що все це – лише плани.

Ще одне вельми очікуване поліпшення від Мінсоцполітики – підвищення мінімальної пенсії до рівня не нижче прожиткового мінімуму. На даний момент останній становить 1700 грн. Українські пенсіонери чекають цього як ніхто, адже мінімальна пенсія наразі – 1247 грн. Ось уже дійсно кому переїдати не доводиться.