Гарячі новини

Велика кількість проблем ВПО з року в рік повторюються. На жаль, з боку держави уваги до вирішення цих проблем приділяється недостатньо- ООН

19 серпня 2019, Київ, Україна – У Всесвітній день гуманітарної допомоги, Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) представило Звіт про результати спільної оцінки потреб біженців, шукачів притулку, внутрішньо переміщених осіб та осіб без громадянства в Україні.

Основні проблеми, які зазначили учасники дослідження пов’язані з адміністративними і бюрократичними перешкодами, пошуком житла та працевлаштування. Усі цільові групи закликали уряд, міжнародні організації, громадянське суспільство та місцеві громади підтримати їхню інтеграцію у толерантне та недискримінаційне суспільство.

У ході проведеної в 2019 році спільної оцінки потреб, експерти УВКБ ООН зустрілися з 184 біженцями та шукачами притулку, 86 особами без громадянства або особами під загрозою безгромадянства, 520 ВПО та особами, які постраждали від конфлікту, включаючи чоловіків, жінок, дівчат і хлопчиків, членів ромських і кримськотатарських громад, а також із оісобами з особливими потребами (наприклад, людьми з інвалідністю та людьми, що живуть з ВІЛ).

«Сьогодні в Україні проживають 1,4 мільйонів ВПО та понад 5 тисяч біженців та шукачів притулку. Як працівники у сфері гуманітарної допомоги, ми маємо надати їм можливість висловлювати свої проблеми і потім ми розроблюємо наші плани, ґрунтуючись на ретельній оцінці цих потреб – це було першочерговою метою дослідження. Доповідь також містить рекомендації урядовим та міжнародним організаціям, які мають допомогти у покращенні ситуації», - повідомила Ноель Калхун, Заступниця Голови Агентства ООН у справах біженців UNHCR.

«Державна міграційна служба України вперше взяла участь у спільній оцінці потреб біженців та шукачів притулку ще у 2010-му році. Ситуація тоді була набагато гіршою. З того часу було зроблено багато - покращено процедуру надання статусу біженця, відкрито Пункт тимчасового розміщення біженців у Яготині. У той же час ми й досі маємо проблемні питання інтеграції біженців в Україні. Саме тому наразі ми розробляємо спільно з нашими партнерами, у першу чергу УВКБ ООН, проект змін до законодавства, зокрема щодо питань інтеграції», - зазначила Наталія Науменко, Перша Заступниця Голови Державної міграційної служби України.

«Велика кількість проблем ВПО з року в рік повторюються. На жаль, з боку держави уваги до вирішення цих проблем приділяється недостатньо. Наприклад, питання забезпечення опаленням жителів сходу України - уже п’ятий рік це питання вирішують міжнародні організації, начебто держава не в змозі це питання взяти на себе. Люди продовжуються жити в місцях компактного проживання, а іноді, як це сталося в Житомирі, їх можуть просто виселити. Прикро, коли програма тимчасового житла, що є в наявності, повністю не впроваджується на місцях. Необхідно, щоб центральні та регіональні органи влади приділяли більше уваги цим та іншим питанням, зазначеним у дослідженні», - сказав Георгій Тука, Заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО.