Гарячі новини

"Укртрансгаз" заявив про переддефолтну ситуацію на ринку газу

 


"Укртрансгаз" заявляє про переддефолтний стан на ринку природного газу через негативний баланс, що виник в результаті несанкціонованого відбору ресурсу з системи. Про це повідомляє прес-служба компанії, пише 112UA.

За даними компанії, за фактом функціонування інформаційної платформи добового балансування газу в березні і квітні обсяг негативного небалансу склав понад 2,5 млрд грн.

"Він сформувався переважно через несанкціонований відбір газу операторами ГРС на власні виробничо-технологічні витрати з мереж "Укртрансгазу". З цієї суми боргу Оператору ГТС було погашено до 0,05 млрд грн за два місяці", – йдеться у повідомленні.

У той же час загальний обсяг позитивних небалансів за цей період, що підлягають виплаті учасникам ринку, зараз становить 0,53 млрд грн. "Укртрансгаз" виплатив контрагентам 0,27 млрд грн.

 

"Таким чином, обсяги відшкодування "Укртрансгазу" спожитого газу, який становить його негативний небаланс, фактично мізерний. Більш того, заборгованість по балансуванню попередніх періодів, яка на момент переходу ринку на режим добового балансування склала 38,6 млрд грн, також відшкодовується виключно в судовому порядку і в неповному обсязі. Тож ресурсів для сплати позитивних небалансов учасникам ринку у Оператора ГТС поки немає", – підкреслюється в повідомленні.

"У результаті на ринку виникла переддефолтна ситуація - Оператор ГТС не має можливості повністю погасити свої фінансові зобов'язання перед замовниками послуг транспортування. Найбільший борг зараз склався перед НАК "Нафтогаз України", обсяг позитивного небалансу якого, за підсумками двох місяців, становить 176,8 млн грн", – заявляють у компанії.

На думку "Укртрансгазу", передумови для виникнення такої ситуації були закладені в грудні 2018 року, коли НКРЕКП затвердила тимчасові тарифи Оператора ГТС на послуги транспортування газу для точок входу і виходу, які не були економічно обґрунтовані. Зокрема, встановлені тарифи забезпечують закупівлю газу на ПТП Оператора ГТС тільки об'ємом близько 60% від необхідного. Прогнозний дефіцит коштів від застосування тимчасових тарифів складе близько 22 млрд грн, за оцінкою компанії.

"Зараз "Укртрансгаз" разом з Регулятором працює над розробкою постійних тарифів, які могли б враховувати основні критичні питання, а також активно займається роботою з боржниками над погашенням заборгованості, яка накопичувалася перед Оператором ГТС з 2016 року", – йдеться у повідомленні.

 

Нагадаємо, режим добового балансування на ринку газу введений з 1 березня 2019 року. Тоді оператор газотранспортної системи "Укртрансгаз" повідомив про повну готовність інформаційної платформи для переходу на добову балансування.

До цього перехід відкладали спочатку з 1 серпня на 1 жовтня, а потім – на 1 грудня 2018 року.

Балансування газової системи – це встановлення і усунення різниці між тими, які надійшли до неї через точки входу і відібраними з неї через точки виходу обсягами газу. Балансування проводиться адресно, з урахуванням даних споживання всіх постачальників і споживачів газу.