Гарячі новини

Українська делегація прибула до Берліна на переговори про НАТО, Крим і Донбас

Українська делегація на чолі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою прибула до Берліна на переговори з главою МЗС Німеччини Гайко Маасом.

«Доброго ранку з Берліна. Знаковий момент: українська делегація є першою іноземною делегацією, яку приймають в Німеччині після початку коронавірусного карантину. Я вдячний своєму колезі, главі МЗС Німеччини Гайко Маасу та іншим співрозмовникам у Берліні за такий активний підхід до України», — написав Кулеба у Facebook, повідомляє Громадське.

Він додав, що в Берліні всі дисципліновано дотримуються соціальної дистанції, але це не завадить делегаціям поговорити віч-на-віч.

Кулеба розповів, що на порядку денному цього політичного візиту деокупація Донбасу і Криму; підтримка Німеччиною реформ в Україні, зокрема медичної реформи; надання Україні статусу учасника Програми розширених можливостей НАТО; європейська інтеграція України під час головування Німеччини у Раді ЄС в другій половині 2020 року та низка інших питань.

«Глава Офісу президента Андрій Єрмак і його заступник Ігор Жовква, віцепрем’єр Олексій Резніков, міністр оборони Андрій Таран володіють усією інформацією з перших рук щодо безпекової ситуації на Донбасі, в Криму та Чорному морі», — зазначив міністр.

Серед історичних питань, які планують обговорити, — перспектива визнання Бундестагом Голодомору як геноциду українського народу та зведення пам’ятника українцям, загиблим у Другій світовій війні.

Нагадаємо, 13 травня Дмитро Козак прибув до Берліна і провів переговори з помічником німецької канцлерки Ангели Меркель. Переговори проходили без участі української сторони.

Тоді міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна знала заздалегідь про переговори Козака в Берліні, тому «про ігри за нашою спиною не йдеться».