Гарячі новини

Україна та Європейський інвестиційний банк підписали угоду на 75 млн євро для підвищення безпеки на українських дорогах

На полях Саміту Україна - ЄС, що відбувається у Брюсселі, підписано фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) в рамках проекту "Підвищення безпеки автомобільних доріг в містах України".

 

ЄІБ виділяє 75 млн євро, які отримають п'ять найбільших міст України (Дніпро, Київ, Львів, Одеса та Харків).

З української сторони угоду підписала Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, зі сторони ЄС - Віце-президент Європейського інвестиційного банку Вазиль Гудак.

Проектом “Підвищення безпеки автомобільних доріг в містах України” передбачено здійснення заходів, які спрямовані на зниження рівня смертності, травматизму на вулицях міст, зменшення кількості ДТП, створення безпечних умов пересування для учасників дорожнього руху, підвищення комфорту пересування містом для пасажирів громадського транспорту, пішоходів, велосипедистів, водіїв, здійснення заходів, спрямованих на ліквідацію місць концентрації ДТП та ділянок з підвищеною аварійністю, усунення системних проблем і прогалин у забезпеченні безпеки дорожнього руху в Україні. Ці інвестиції також стимулюватимуть перехід до більш екологічно чистої системи громадського транспорту та сприятимуть економічному зростанню України.

«Підвищення якості транспортної інфраструктури є стратегічним пріоритетом для України. Протягом багатьох років українські дороги були постійним джерелом нарікань. Погані дороги не лише обмежують наше право на свободу пересування, вони також наносять непоправну шкоду людським життям. Маючи рівень смертності в ДТП, що втричі вищий, ніж в ЄС, дуже важливо вдосконалити нашу транспортну інфраструктуру. Цьому допомагають інвестиції в безпеку дорожнього руху та інші проекти, як, наприклад, продовження будівництва та модернізація Харківського метрополітену за підтримки європейських фінансових інституцій. Разом ми модернізуємо транспортну інфраструктуру України, яка відповідає європейським стандартам», - зазначила Іванна Климпуш-Циндадзе.

Віце-президент ЄІБ Вазиль Гудак зазначив: "Я вітаю внесок ЄІБ в безпеку та комфорт більшості великих міст України завдяки поліпшенню міського середовища та дорожньо-транспортної системи. Це перетворить міста України на більш привабливі для життя місця, - для своїх громадян, гостей та бізнесу, одночасно стимулюючи економічне зростання».

Довідково:

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) є банком Європейського Союзу. Ця кредитна інституція ЄС є єдиним банком, який належить і представляє інтереси держав-членів Європейського Союзу. ЄІБ тісно співпрацює з іншими інституціями ЄС для реалізації політики ЄС. Як найбільший у світі позичальник, ЄІБ надає фінансування та експертизу надійним на реалізацію стабільних інвестиційних проектів, які сприяють досягненню цілей політики ЄС. ЄІБ фінансує проекти в Україні на основі мандату зовнішнього кредитування ЄС. Цей мандат надає ЄІБ гарантію, що покривається бюджетом ЄС, для проектів, що представляють значний інтерес для ЄС та його східних сусідів, у сферах соціальної та економічної інфраструктури, розвитку місцевого приватного сектору та кліматичних заходів.