Гарячі новини

У відповідь The Times Офіс президента заявив, що Зеленський не просив організаторів "Євробачення" про промову

The Times повідомила, що президент України просив про можливість виступити із промовою у фіналі пісенного конкурсу. За даними видання, Зеленському відмовили, але у Києві заявили, що президент навіть не звертався з таким проханням.
 
Прес-секретар президента України заявив, що офіс президента не просив організаторів "Євробачення" дозволити Володимиру Зеленському виступити зі зверненням у фіналі цього міжнародного пісенного конкурсу.
 
"Інформація The Times не відповідає дійсності. Офіс Президента України не звертався до організаторів пісенного конкурсу "Євробачення" із пропозицією онлайн-виступу Володимира Зеленського під час фіналу або на якомусь іншому етапі конкурсу", - написав прес-секретар президенти України Сергій Никифоров у Facebook у п'ятницю, 12 травня.
 
Перед цим організатори музичного конкурсу "Євробачення-2023" відмовили президентові України Володимиру Зеленському у можливості виступити під час фіналу з відеозверненням та закликати 160-мільйонну аудиторію глядачів до підтримки Києва перед російською агресією. Про це повідомила у четвер, 11 травня, британська газета The Times, написала DW.
 
"Хоча прохання Зеленського звернутися до глядачів на конкурсі "Євробачення" викликане похвальними намірами, воно, на жаль, не може бути задоволене керівництвом Європейського мовного союзу (EBU), оскільки суперечить правилам проведення конкурсу", - зазначили в прес-службі EBU.
 
Там нагадали, що йдеться про міжнародне розважальне шоу, один із ключових аспектів якого – його "неполітичний характер". Цей принцип забороняє виступати з політичними чи будь-якими подібними заявами у рамках конкурсу, наголосили організатори.
 
Цього року британська телерадіомовна компанія BBC проводить "Євробачення" в Ліверпулі від імені мовника, що переміг раніше, - Національної громадської телерадіокомпанії України. При цьому компанія ВВС гарантувала, що музика, культура та творчість України будуть яскраво представлені у всіх трьох прямих ефірах із заходу.
 
Щонайменше 11 українських артистів, включаючи переможців минулого року Kalush Orchestra, виступлять чи представлені у півфіналах та фіналі.
 
Оформлення заходу розроблено спільно з українською дизайнерською агенцією. Композиції, які звучать на шоу, написані у співпраці з українськими музикантами.
 
Крім того, кадри з 37 локацій в Україні представлені у короткометражних відеосюжетах, що передують виходу артистів на сцену.
 
"Вважаємо, що це найкращий спосіб продемонструвати та відзначити перемогу України на "Євробаченні" і показати, що нас об'єднує музика в ці скрутні часи", - зазначили в Європейському мовному союзі.
 
Раніше двічі було відхилено прохання Зеленського про виступ на церемоніях вручення премії "Оскар", а також на Міжнародному кінофестивалі у Торонто у вересні.
 
Фінал відбудеться 13 травня
Другий півфінал "Євробачення-2023" завершився у Ліверпулі увечері 11 травня. За його підсумками до вирішального туру конкурсу вийшли 10 із 16 претендентів. Але, згідно з прогнозами, шанси увійти до топ-10 "Євробачення-2023" є лише у двох з них - Австрії та Вірменії.
 
У фінал "Євробачення" раніше також вийшли 10 переможців першого відбіркового туру, серед них - головні фаворити конкурсу в Ліверпулі: Лорін зі Швеції та фін Керіє. Автоматично беруть участь у фіналі переможець минулого "Євробачення" (Україна) та представники "великої п'ятірки" - Великобританії, Німеччини, Іспанії, Італії та Франції.
 
Оскільки Білорусь та Росія усунуті від участі у змаганнях, телекомпанії цих країн не транслюють "Євробачення", але його можна переглянути на офіційному сайті конкурсу.
 
Фінал "Євробачення" відбудеться 13 травня.