Гарячі новини

У України як і раніше є два центри тяжіння и протилежні полюси - Галичина і Донбас» - львівський психолог

 Україна все ще не знайшла свого «центру», яким мала би бути спільна сучасна ідентичність. В пошуках цієї ідентичності Україна маятникоподібно хитається – на схід, на захід.Про це в інтервью  Zbruch  розповів завідувач кафедри психіатрії та психотерапії факультету післядипломної освіти Львівського медичного університету, доктор медичних наук. Почесний професор Університету Зіґмунда Фройда у Відні, президент Української спілки психотерапевтів, колишній президент Європейської асоціації психотерапії Олександр Фільц-Павенцький.

Українське обирання нагадує йому маятник, котрий коливається між сходом і заходом. Але не простий маятник – а маятник Фуко, котрий рухається пелюсткоподібною траекторією, спричиненою обертанням Землі. «Отак і виборча стратегія в Україні, – казав пан Фільц, – коливається в одній площині – від сходу на захід. А український політикум, тим часом, крутиться навколо власної осі в незмінному колі».

"Коли я говорив про маятник, то мав на увазі те, що Україна поки що не знайшла свого «центру», яким мала би бути спільна сучасна ідентичність. В пошуках цієї ідентичності Україна маятникоподібно хитається – на схід, на захід, говорить він.- Центр тяжіння західної ментальності зосереджений тут, у Львові, принаймні через те, що Львів тривалий час був частиною європейського простору, мав статус столиці цілої австрійської провінції й позиціонувався як метрополійне місто. Ідентичність самого міста, а відтак ідентичність цілого регіону, – центральноєвропейська.А другий центр тяжіння, як ми тепер бачимо, сформувався довкола Донбасу – радянсько-проросійська ідентичність. А проросійська ще й тому, що Радянський Союз був де-факто витвором російського світопорядку".

"Це не опозиції – це є протилежні полюси, - додає він. - Вони вважалися би опозицією, якби зіштовхувалися. Але це полюси – вони стоять далеко один від одного, не сходяться, формуючи довкола себе дві ідентичності – пострадянську і проєвропейську.Цей маятник коливається навколо ідентичності, навколо відчуття тотожності: до чого я приналежу – чи до держави, чи до нації, чи до етнічної нації, чи до якоїсь нової спільноти, яка поки що не випрацювана і ще пропрацьовується".

Нагадаємо,  проблема багаторегіональності України, ії два потилежні полюси -Донбас та Галичину багато років досліджує  соціолог ( доктор соціологічних наук), професор Луганського національного університету ім. Шевченка Ілля Кононов. Двополюсність України  є однією із  головних тез дослідника, який обгрунтовує  етно-культурні особливості Донбасу.

 

 

Кононов І.Ф. Етнос. Цінності. Комунікація (Донбас в етнокультурних координатах України). Монографія.

Стосунки Сходу та Заходу України: суб єкти, інтереси, цінності. Зб. нак. пр. / Науковий редактор І.Ф.Кононов. - Луганськ: Знання, 2007. 

ГЛОБАЛІЗАЦІЯ. РЕҐІОНАЛІЗАЦІЯ. РЕҐІОНАЛЬНА ПОЛІТИКА .Хрестоматія з сучасної зарубіжної соціології реґіонів/Укладачі: Кононов І.Ф. , Бородачов В.П., Топольськов Д.М. -Луганськ: Знание, 2002.