Гарячі новини

У РФ заявили, що "бачить серйозну підтримку з боку Китаю щодо безпеки на Запорізькій АЕС" - Росатом

РФ "бачить серйозну підтримку з боку Китаю щодо безпеки на Запорізькій АЕС", а Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) "знаходиться на фінальній стадії розробки плану забезпечення безпеки Запорізької АЕС" . Про це 25 травня заявив журналістам директор держкорпорації "Росатом" Олексій Лихачов у ході Невського міжнародного екологічного конгресу.

"Пекін та атомна спільнота КНР цікавляться реальним станом справ на електростанції" - , наголосив Лихачов.

«МАГАТЕ та керівництво в особі Гроссі знаходяться на фінальній стадії підготовки плану забезпечення безпеки Запорізької АЕС. Ми залишаємо, природно, за Гроссі форму цього плану, назву та, так би мовити, спосіб його інавгурації, цього документа», - сказав він.
 
Ліхачов додав, що "російська сторона, по суті, підтримує дії агенції та довіряє їм". За його словами, "йде постійний обмін думками, а місія МАГАТЕ постійно присутня на території електростанції".
 
Раніше, 22 травня, Гроссі заявив, що ситуація з ядерною безпекою на ЗАЕС є вразливою. Він зазначив, що електростанція всьоме за час конфлікту втратила зовнішній електропостачання, внаслідок чого для забезпечення постачання була змушена покладатися на аварійні дизельні генератори.
 
Того ж дня повідомлялося, що ЗАЕС довелося перевести на дизельні генератори через відключення останньої високовольтної лінії — Дніпровської.
 
Глава руху «Ми разом із Росією» Володимир Рогов у своєму Telegram-каналі заявив, що український «Енергоатом» "відключив контрольовану ним ЛЕП".