Гарячі новини

У Маріуполі вшанували пам'ять загиблих під час обстрілу мікрорайону "Східний" у 2015 році

У Маріуполі вшанували пам'ять загиблих під час обстрілу 24 січня 2015 року мікрорайону "Східний". Зранку до пам’ятного знаку містяни несуть квіти. Там провели панахиду за загиблими та вшанували їх хвилиною мовчання, пише Суспільне.

 

Як розповіла Суспільному жителька мікрорайону "Східний" Яна Демченко, 6 років тому під час обстрілу району бойовиками, її донька Марія отримала осколкове поранення руки.

 

 

"Я схопила дитину, почала ховатися. Вона була у мене на руках, коли я бігла разом з нею. Побачила кров у доньки на руці. Ми поїхали до лікарні", - говорить Яна Демченко.

У Маріуполі вшанували пам'ять загиблих під час обстрілу мікрорайону "Східний" у 2015 році

За словами жінки, дитині зробили операцію.

Мати пораненої дитини розповіла Суспільному, що зараз болі у правій руці Марію майже не турбують. Проте кожен рік дівчинка проходить реабілітацію.

24 січня 2015 року житловий квартал "Східний" окупанти обстріляли з систем залпового вогню "Град". 31 людина, серед них 2 дітей, загинули. 117 містян були поранені. Снаряди пошкодили 378 будівель. Це житлові будинки, дитячі садки, школи та магазини – каже голова лівобережної райадміністрації Віктор Очеретин.

"94 будинки 9-поверхових стояли повністю без скла, починаючи від першого поверху і до 9. З державного бюджету було виділено понад 8 млн гривень. З міського бюджету – понад 31 млн гривень. З підприємств міст – понад 13 млн гривень. З міжнародних організацій, благодійних фондів - понад 11 млн. гривень", - каже Очеретин.

Очеретин додає, що за підрахунком 2016 року ще необхідно близько 10, 5 мільйона гривень. Це компенсація за спалені автомобілі, компенсація за втрачені фонди, які були у приватних підприємців.

 

 

Нагадаємо, за даними Служби безпеки України, обстрілом мікрорайону керували кадрові російські військові. Коригував вогонь по мікрорайону "Східний" місцевий житель Валерій Кірсанов. У червні 2019 його засудили на 9 років. Через 2 місяці за «законом Савченко» його випустили на волю.