Гарячі новини

У Калуші зареєстрували перший індустріальний парк

Результатом спільної співпраці ТОВ «Ч.А.С.» та управління економічного розвитку Калуської міської ради стало створення індустріального парку «Kalush industrial HUB», який наказом Мінекономіки від 30 серпня 2021 року внесений до Реєстру індустріальних (промислових) парків.

Ініціатором створення індустріального парку є ТзОВ “Ч.А.С.”. Парк розташований на земельній ділянці загальною площею 18,7306 га за адресою: м. Калуш, вул. Івано-Франківська, 24 (виробничі приміщення колишнього заводу «Карпатнафтомаш»).

Строк функціонування індустріального парку — 30 років. 

Згідно з концепцією індустріального парку пріоритетними для розміщення видами економічної діяльності в індустріальному парку будуть: машинобудування; виробництво машин та приладів електротехнічної промисловості; деревообробне та меблеве виробництво; металообробна промисловість; виробництво оздоблюваних матеріалів; виробництво будівельних та теплоізоляційних матеріалів; переробка полімерів, виробництво пластмасових виробів, пишуть “Вікна”.

На території індустріального парку планується створити близько 1200 робочих місць.

На сайті Міністерства економічного розвитку оприлюднено поточний реєстр індустріальних парків: загалом в Україні станом на 1 вересня їх є 52. З них всього два — на території Івано-Франківської області. Окрім калуського «Kalush indastrial HUB», також індустріальний парк «Долина», ініціатором створення якого 2014 року була Долинська міська рада (до речі, в реєстрі він під номером один).  

Статус індустріального парку дає певні переваги як інвесторам, так й ініціаторам його створення. Так, зараз у Верховній Раді України розглядають законопроєкт “Про внесення змін до Закону України “Про індустріальні парки” (у першому читанні його прийняли 15 квітня). У ньому передбачені  компенсація керуючим компаніям та ініціаторам створення індустріальних парків — суб’єктам господарювання та учасникам індустріальних парків — 50% витрат на підключення та приєднання до електромереж; компенсація учасникам індустріальних парків частини відсоткових платежів за кредитами у залежності від частки експорту продукції власного виробництва у загальному доході від їх господарської діяльності; часткова компенсація інвестицій учасників індустріальних парків у створення виробництва, здійснених протягом перших трьох років господарської діяльності в межах індустріального парку, тощо, пише Курс.

Нагадаємо, 2018 року Калуська міська рада прийняла рішення, яким підтримала створення індустріального парку «Оріана». Під нього планували виділити 47 гектарів землі строком на 50 років. Проте Мінекономіки не включило цей парк до реєстру.