Гарячі новини

Суддя Вищого адмінсуду України Олеся Вербицька відмовилася прийняти позов про заборону російських соцмереж

Суддя Вищого адмінсуду України Олеся Вербицька залишила без руху заяву правозахисника Романа Лихачова, який намагався скасувати указ президента України та рішення РНБО про заборону російських соцмереж. Про це йдеться у рішенні суду, інформує Центр інформації про права людини. 

Позивач вказує на недотримання норм Конституції України Президентом при прийнятті спірного Указу, тоді як згідно зі статтею 171-1 Кодексу адміністративного судочинства (КАС) на розгляд адміністративних справ можуть бути передані справи саме щодо законності нормативно-правових актів Президента України, а не їх конституційності", – пише суддя у своєму рішенні.

При цьому вона зауважує, що правозахисник не вказав, "в чому саме полягає порушення його прав Президентом при здійсненні владно-управлінських функцій". Він також не навів відповідного правового обґрунтування позовних вимог.

"Позивач не надав до позовної заяви докази (чи причини неможливості їх подання) на підтвердження порушення його прав з боку відповідача саме при здійсненні ним владних управлінських функцій", – йдеться у рішенні суду.

Стосовно рішення РНБО суддя зауважила, що цей орган не відноситься до кола суб'єктів владних повноважень, чиї рішення, акти, дії чи бездіяльність можуть бути оскаржені у Вищому адмінсуді як суді першої інстанції. Суддя зауважує, що ці суб'єкти визначенні в Кодексі адміністративного судочинства.

Нагадаємо, голова Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов подав позов до Вищого адмінсуду, у якому він вимагав скасування указу президента та рішення РНБО про заборону російських соцмереж. За його словами,  в самому рішенні РНБО та указі президента не наведені обґрунтування для заборони користування російськими інтернет-ресурсами.