Гарячі новини

Суд заборонив призначати членів Вищої ради правосуддя за президентською квотою

Окружний адміністративний суд Києва заборонив використовувати президентську квоту для призначення членів Вищої ради правосуддя. Про це повідомила прес-служба суду.

"Судом було  заборонено конкурсній комісії з добору кандидатів для здійснення Президентом призначення членів Вищої ради правосуддя приймати рішення про визначення кандидатів, які рекомендуються для здійснення главою держави даного призначення", - вказується в повідомленні.

Крім того, суд заборонив голові комісії - чинному голові Володимиру Буткевичу або будь-якій іншій особі, що виконує ці обов'язки - надавати президенту на розгляд список кандидатів для призначення до ВРП.

Також повідомляється, що було відкрито провадження за даним адміністративним позовом.

"Справа розглядатиметься в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін  та проведення судового засідання за наявними у справі матеріалами", - відзначили в суді.

Позивач вимагав визнати протиправним та скасувати прийняте комісією рішення щодо відбору кандидатів до ВРП за президентською квотою щодо осіб, стосовно яких проводиться спецперевірка.

Позивач попросив суд визнати протиправною бездіяльність комісії, яка не оприлюднила рішення про визначення за результатами співбесід осіб, які претендують на посаду у ВРП. Також позивач вимагає провести відповідний конкур повторно.

Вища рада правосуддя складається з 21 члена, 10 з яких обирає з'їзд суддів, 2 - президент, ще 2 - Верховна Рада. Також по 2 члена ВРП обирають з'їзд адвокатів, всеукраїнська конференція прокурорів і з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, агадує 112UA.

Вищу раду правосуддя було створено в 2016 році після реорганізації Вищої ради юстиції в межах проведення судової реформи. Ще до реорганізації, у квітні 2015 року, президент України призначив за своєю квотою до Вищої ради юстиції трьох осіб - Ігоря Бенедисюка (який очолив комісію), Тетяну Малашенкову і Миколу Гусака. Строк повноважень члена ВРП становить 4 роки, тож для цих трьох осіб він спливає у квітні поточного року.

Загалом у 2019 році спливає строк повноважень 12 із 21 члена Вищої ради правосуддя.