Гарячі новини

Саміт ЄС-Україна у Києві: п'ять основних рішень

Глави Євросоюзу пообіцяли стабільно та безвідмовно надавати допомогу Україні під час історичного саміту у Києві у п'ятницю, 3 лютого. Але деякі вимоги Києва все ж таки залишилися без задоволення. Так, заклик президента Зеленського про прискорену процедуру прийому країни в ЄС був сприйнятий з розумінням, але, як і очікувалося, не отримав позитивної відповіді. У той же час лідери ЄС пообіцяли приурочити 10-й санкційний пакет проти Росії до перших роковин вторгнення в Україну, розповідає Euronews

1. Історична подія та свідоцтво підтримки України з боку ЄС

У ході візиту до Києва 15 єврокомісарів зустрілися зі своїми українськими колегами, всіляко демонструючи підтримку воюючій країні: вперше захід такого рівня був проведений у зоні бойових дій.

Саміт відбувся напередодні перших роковин повномасштабного вторгнення Росії в Україну, і Київ як ніколи прагне заручитися політичною та військовою підтримкою з боку Європи.

"Вперше члени ЄС у повному складі з'їжджаються на саміт до країни, яка перебуває в стані війни. Той факт, що більшість членів комісії приїхали до Києва на цей захід, сама по собі свідчить про готовність Євросоюзу допомогти Україні,  - заявила в інтерв'ю Euronews Камілла Гранд , колишній високопосадовець НАТО, а нині науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин -  Так що це цінно само по собі, і я думаю, що й українці це розуміють. громадяни заявили про свої європейські устремління на Майдані Незалежності. Так що це, як на мене, дуже позитивний сигнал" .

2. Жодного "прискореного" шляху до членства в ЄС для України немає

Як і очікувалося, рішення саміту не задовольнили вимоги Києва щодо прискореного процесу вступу до ЄС. Однак лідери блоку високо оцінили відданість України євроінтеграції і досягнутий не сьогодні прогрес, попри військове становище в країні.

Позиція європейських лідерів не завадила президентові України Володимиру Зеленському кинути виклик гостям київського саміту, заявивши, що офіційні переговори щодо вступу його країни до Євросоюзу мають розпочатися "вже цього року".

Напередодні, у своєму вечірньому виступі, Зеленський заявив, що Україна "заслуговує" на те, щоб уже зараз досягти цього нового для країни етапу.

Президент Європейської ради Шарль Мішель після прибуття до Києва написав у Твіттері, що лідери ЄС "підтримуватимуть вас на кожному кроці на вашому шляху до ЄС".

Україна набула статусу повноправного кандидата в ЄС минулого року, після початку російської агресії. Нещодавно Київ заявив, що сподівається стати повноправним членом ЄС до 2026 року.

Однак вищі чиновники ЄС не назвали жодних конкретних термінів, наголосивши, що Україні необхідно посилити боротьбу з корупцією , реформувати судову систему, позбавивши її політичного втручання та зміцнити економіку .

Тим часом, переговори у сфері економіки сфокусувалися на покращенні доступу української продукції на ринок ЄС.

Країни-члени ЄС розійшлися у думках щодо того, який сигнал слід надіслати Києву. При цьому Польща та країни Балтії хочуть прискорити процес вступу. Однак президент Франції Емманюель Макрон попередив, що процес вступу може зайняти "десятиліття", а високопосадовець ЄС попередив, що блок не відступатиме від своєї звичної практики [прийому].

У спільній заяві сторін, опублікованій після закінчення саміту, йдеться, що ЄС визнає "значні зусилля" України щодо досягнення поставленої мети, вітає зусилля щодо проведення реформ у "важкі [для країни] часи" та висловлює підтримку у зв'язку з її заявкою на вступ до ЕС.

"Думаю, найближчими місяцями швидкість вступу України до Євросоюзу стане предметом дебатів. Українці подають багато корисних, позитивних сигналів, у тому числі в таких чутливих галузях, як боротьба з корупцією. Але, проте, дебати, швидше за все, триватимуть, оскільки є країни ЄС, які неохоче надають членство у ЄС без проведення дуже суттєвих реформ в економіці", - коментує Камілла Гранд із Європейської ради з міжнародних відносин.

3. ЄС обіцяє нові санкції проти Росії

Урсула фон дер Ляйєн пообіцяла 10-й пакет санкцій у зв'язку з річницею початку війни в Україні. Голова Єврокомісії повідомила, що ЄС та G7 обговорюють останні деталі плану щодо запровадження обмеження цін на морську торгівлю нафтопродуктами, виробленими в Росії. Ця ініціатива також обмежує ціни на російську нафту, що поставляється морським шляхом.

ЄС також розглядає способи конфіскації активів, що належать Росії, заморожених у рамках дев'яти пакетів санкцій, включаючи мільярди євро іноземних резервів Російського Центробанку.

"Ми змушуємо Путіна платити за його жорстоку війну" , - заявила фон дер Ляйєн напередодні саміту у Києві.

Додаткові кошти, отримані в результаті конфіскації, призначені для відновлення України, вартість якого, за оцінками Єврокомісії, вже сьогодні складе не менше 600 мільярдів євро.

Президент Зеленський закликав Європейський Союз до жорсткіших каральних заходів проти Росії.

"Не дивно, що він завжди хотів би бачити більше, - коментує слова Зеленського віце-президент німецького відділення фонду Маршалла Ян Лессер. -  Певний тиск для збільшення потоку допомоги чиниться і з інших кіл, включаючи Вашингтон" .

_"Я думаю, що насправді було зроблено дуже багато, -_додає Лессер. -  Я маю на увазі, що несподівано Європа просунулась дуже швидко і дуже далеко в питанні підтримки [України]. трансатлантичному контексті) про експортний контроль, який надзвичайно важливий. У цьому питанні була дуже тісна співпраця США з ЄС" .

4. ЄС обіцяє збільшити допомогу Україні

На саміті було оголошено про подвоєння числа українських військовослужбовців, які проходитимуть навчання на базах Євросоюзу: цього року їхня кількість досягне 30 тисяч. Крім того, ЄС обіцяє 25 мільйонів євро в рамках гуманітарної допомоги - на розмінування територій, відвойованих Україною після російської окупації.

Блок уже виділив майже 60 млрд євро на допомогу Україні, включаючи майже 12 млрд євро військової підтримки та 18 млрд євро у формі довгострокової безвідсоткової позики на потреби бюджету.

Основну увагу було приділено військовій підтримці. Європейська рада схвалила виділення додаткових 500 млн євро у рамках сьомого пакету допомоги.

"Разом із військовою підтримкою, що надається країнами ЄС, загальна військова підтримка Євросоюзу Україні оцінюється майже у 12 млрд євро" , - йдеться у спільній заяві за результатами саміту.

"Я думаю, всім сторонам ясно, що Європа робить дуже багато, і європейська військова допомога в певному сенсі є прямо-таки незвичайною, - говорить Ян Лессер. - Приміром, була створена істотна база з навчання українських солдатів. І це надзвичайно важливо, тому що Європа постачає Україні все більше важкої техніки, включаючи сучасні бойові танки. Люди мають бути навчені роботі з цими системами. Тож це надзвичайно важливо" .

Військовий внесок країн ЄС загалом значно відстає від вкладу США, але картина змінюється, якщо взяти до уваги іншу фінансову та гуманітарну допомогу з Європи.

За даними німецького Кільського інституту світової економіки, до грудня Європа перевершила США за обсягом загальної допомоги, виділеної Україні. Оновлена ​​статистика має бути опублікована 15 лютого.

5. Європа має бути готова до довгого шляху

Європа не може конкурувати зі США за обсягом військової допомоги, але на економічному та гуманітарному рівні війна Росії проти України надає на Європу все більший вплив. І, схоже, воно збережеться ще довгі роки.

Ян Лессер із німецького відділення фонду Маршалла каже, що починається важлива розмова про майбутнє відновлення України, в якій Європа відіграватиме провідну роль:

"Дехто називає це планом Маршалла для України, але який би термін ви не використовували, план вимагатиме великих грошей. І це кошти, які Європі непросто знайти, - сказав Лессер в інтерв'ю Euronews. -  Сьогодні так багато руйнувань, так багато людських жертв! Невизначеність , відсутність безпеки, мабуть, будуть частиною геополітичної ситуації в Україні ще довгі роки."

"Те, яким буде результат цього конфлікту - надзвичайно важливо. Це, власне, і є основою переговорів, які пройшли в Києві [у рамках саміту]."

"Не думаю, що Європа має якусь альтернативу. Безсумнівно, це битва за Україну. Але в деякому сенсі, це також битва за безпеку всієї Європи, яка вже взяла на себе серйозні зобов'язання з підтримки та постачання. Це реальні витрати. Відмовся ми. сьогодні від допомоги Україні, у майбутньому це обернулосяб для нас величезними витратами.