Гарячі новини

Росія сильна на тих територіях, де немає чітких правил і законів, і відсутня довгострокова стратегія. Київ сьогодні не пропонує цього Сходу України - ЗМІ

Росія сильна на тих територіях, де немає чітких правил і законів, і відсутня довгострокова стратегія. Київ сьогодні не пропонує цього Сходу країни. Потрібен чіткий план розвитку регіону, незалежно від Росії. Це і є головний балканський урок, –   цитує кореспондент  Радіо Свобода Андрй Діхтяренко експерта Європейського університету зовнішньої політики Марка Ґалеотті.

"Зізнаюся: після моєї поїздки в Косово, я став набагато песимістичніше оцінювати наші шанси розв'язати конфлікт на Донбасі - як за допомогою миротворців, так і без.Так само як і європерспективи України мені бачаться приблизно такими, як у Сербії і Косово. Та ще й мінус 10-20 років.Взагалі, дуже цікаво дивитися з розділеної навпіл Косовської Митровиці на наші українські проблеми і шукати аналогії. Ось непідконтрольний Донбас - це скоріше, сербський анклав на півночі Косово, який не підкоряється взагалі нікому? Або Донбас - це саме Косово, чию незалежність не визнають ні Україна, ні Росія?Загалом, багато питань, і далеко не на всі з них я знайшов відповідь.Але це тільки перший мій сюжет на тему Косово, будуть ще - і ще я сподіваюся зробити про це великий фільм", - написав Андрй Діхтяренко в Фейсбук.

Через 10 років після оголошення незалежності Косово, як і раніше, – велика «сіра зона» на південному сході Європи. Зараз тут немає гарячої фази конфлікту, але й немає повноцінного миру, незважаючи на постійну присутність миротворців. Невидима лінія розмежування, без військових блокпостів і колючого дроту, залишається.