Гарячі новини

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом проведення "виборів" в ОРДЛО

Прокуратура Луганської області відкрила кримінальне провадження за фактом проведення незаконних "виборів" в ОРДЛО. Про це в коментарі "112 Україна" повідомила прес-секретар прокуратури області Катерина Тиріна.

"Слідчі СБУ в Луганській і Донецькій областях під процесуальним керівництвом прокуратури розслідують кримінальне провадження за фактом організації та підготовки до проведення 11 листопада 2018 року так званих виборів в "ЛНР", за вчинення злочинів проти основ національної безпеки - це ст. 109 і 110 КК і за фактом участі в терористичній організації – ст. 258-3 КК", - заявила вона.

Тиріна зазначила, що організаторами виборів у "ЛНР" є окупаційна адміністрація РФ і так звані органи "ЛНР", які захопили владу на тимчасово окупованій території.

"Наразі слідчими встановлені особи, які безпосередньо організовували та брали участь в якості кандидатів на посади голови та депутатів народної ради "ЛНР". Серед них – іноземні спостерігачі, ряд країн: Росія, Німеччина, Сербія, Фінляндія, Нідерланди, Сирія, Бельгія, Бразилія, Канада та інші", - додала прес-секретар.

На цей момент проводяться слідчо-розшукові дії, призначаються відповідні експертизи, зокрема портретна та лінгвістична. Також встановлюють свідків. Прізвищ у прокуратурі поки не називають, бо це є таємницею слідства. Винним загрожує позбавлення волі на термін до 15 років з конфіскацією майна або без неї.

Тиріна додала, що станом на сьогодні жодна особа не затримана, оскільки всі фігуранти справи ховаються на тимчасово окупованій території.

"У разі перетинання ними державного кордону України вони будуть затримані. Якщо це представники інших країн, то будуть надаватися міжнародні доручення, аби встановити цих осіб, і вони передаватимуться в ті країни", - зазначили в прокуратурі.

Нагадаємо, в окремих районах Донецької та Луганської областей на сході України 11 листопада відбулися так звані "вибори" "народних рад (парламентів) та "голів" територій. За результатами підрахунку 100% бюлетенів у самопроголошених республіках повідомили  про обрання Пасічника у Луганській областіз результатом 68,3 процента і Пушиліна в Донецьуїкій 60, 85 процентів голосами.