Гарячі новини

"Після саміту у Парижі". Гончарук розказав про майбутнє газового контракту з РФ

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що газові переговори з Росією щодо транзиту російського газу до Європи через українську газотранспортну систему після 1 січня 2020 року продовжаться.Про це Гончарук повідомив за підсумками зустрічі у «нормандському форматі" між президентом України Володимиром Зеленським та президентом РФ Володимиром Путіним.

«Не домовилися про контракт, але цього і не мало відбутися в Парижі. Україна буде домовлятися про газ далі, можливо непросто, можливо — з «газовою війною». Але ми повністю готові до цього: наші сховища наповнені, нашу логіку підтримують ЄС і рішення Стокгольмського арбітражу, а «Північний потік 2» не добудований», — повідомив Гончарук.

Він також зазначив, що Україна продовжуватиме наполягати на укладанні само довгострокового контракту на транзит газу та не погодиться на укладання короткострокової угоди через її невигідність.

Зазначимо, що за підсумками переговорів про газ з Путіним, Володимир Зеленський заявив, що російська сторона погодилася відмовитись від своїх вимог укласти виключно однорічний контракт з Україною.

«Ми зауважили, що борг не подаруємо. Один з варіантів, який розглядаємо — борг можемо прийняти газом», — додав прем’єр-міністр України.

Зазначимо, що наразі між Україною та Росією тривають переговори про укладання нового договору на транзит газу через те, що чинний 10-річний договір, спливає 31 грудня 2019 року. Щороку транзит російського газу до Європи приносить Україні 3 мільярди доларів доходів — це більше, ніж витрати держави на імпорт газу.