Гарячі новини

Обсерваторія на горі Піп Іван на Франківщині отримала один мільйон 53 тис. євро гранту від Євросоюзу

22 лютого у Яремче відбулося підписання Грантової угоди між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Міністерством інвестицій і розвитку Республіки Польщі щодо проекту «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван для потреб високогірного рятувального центру»  в рамках програми ЄС транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна (PL-BU-UA) 2014-2020. Про це повідомляється на  офіційний сатй ПНУ.

Сума гранту становить 1 млн  53 тис євро.

Подія відбулася у рамках українсько-польської наради  експертів щодо відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван (Чорногірський хребет, Карпати) та створення на її основі Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського університету та Варшавського університету (Республіка Польща).

У ній взяли участь представники університетів, органів державної влади, місцевого самоврядування та проектних установ обох країн.

Концепція запропонована Прикарпатським національним університетом,вона полягає у створенні так званого трансформера, який об’єднає сучасний науково-дослідний центр з базою підготовки фахівців для проведення пошуково-рятувальних операцій.

Реалізація проекту грунтується на попередніх угодах міх Прикарпатським національним  університетом та Управлінням ДСНС України в Івано-Франківській області,  на основі яких з вересня  2017 року в приміщенні Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» на постійній основі функціонує цілодобово Явірницьке пошуково-рятувальне відділення 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи спеціалізованої пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України в Івано-Франківській області.

Партнерами Прикарпатського національного університету у цьому проекті є Варшавський університет, з яким реалізується спільний проект створення Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» на горі Піп Іван (Чорногірський хребет, Карпати), а також Управління  ДСНС України в Івано-Франківській області та Бещадський гірській рятувальний відділ (м. Сянок, Республіка Польща).

В рамках реалізації проекту, зокрема, передбачено встановлення сучасного метеорологічного обладнання; придбання необхідної рятувальної техніки та сучасного спорядження для українського і польського рятувальних загонів з метою виконання пошуково-рятувальних операцій у надскладних умовах високогір’я; проведення спільних тренінгів та навчань. Частину коштів буде спрямовано на ремонт та облаштування приміщень у рамках завдань проекту.

«Цей грант досить складний з точки зору виконання. Зокрема, близько 50 відсотків грантових коштів буде спрямовано на ремонт, відновлення та адаптацію приміщень обсерваторії для потреб рятувальних служб і наукового центру.  Проект розраховано на  два роки, але фактично у нас є лише півроку на реалізацію запланованого, адже реально в умовах високогір’я  вести будівельні роботи можна не більше трьох місяців на рік. Тому основна увагу приділена на тому, щоб встановити сучасне метеорологічне обладнання  – це складова частина цього проекту і його визначальний блок», — пояснив ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

Заступник директора департамента координації програм  міжнародної технічної допомоги Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Ганна Бєлоколос розповіла, що Україна бере участь у чотирьох  програмах прикордонного співробітництва із загальним бюджетом 360 млн євро. Але найбільш швидкими темпами іде саме програма ЄС транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна (PL-BU-UA) 2014-2020.