Гарячі новини

На Прикарпатті відновлюють два аеропорти та запланували будівництво вертолітних майданчиків

На Прикарпатті відновлюють два аеропорти та запланували будівництво вертолітних майданчиків.

Мова йде про довгострокову перспективу. Схема планування території області – це основний містобудівний документ регіонального рівня, необхідний для розробки соціально-економічних програм як області в цілому, так і кожного району зокрема, пояснює заступник начальника управління архітектури та містобудування ОДА Ігор Шевчук.  

Дослідну роботу для цього провели фахівці "Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст "Діпромісто" за тими вихідними даними, які надавали практично всі обласні і районні організації та установи, пише ГК.

Документ можна вважати основоположним при розробці генеральних планів різних населених пунктів нашого краю. Але зібраний у схему матеріал не є каноном – постійно вестиметься моніторинг щодо оновлення його у тій чи іншій галузі.

Транспортну мережу області вже реконструюють, розширюючи проїзні смуги та підвищуючи категорії доріг. Територією Івано-Франківщини передбачений транспортний коридор міжнародного значення "Європа – Азія" – автомагістраль, що починається у Франкфурті і закінчується в Алма-Аті. Прикарпаттям ця дорога пройде від Вишківського перевалу через Долинський, Рожнятівський, Калуський і Галицький райони з виходом на Тернопіль. Інша автомагістраль планується у критському напрямку, вона з’єднає Балканський регіон з Мінськом.

Ще один аспект розвитку транспортного сполучення – перспектива будівництва залізничної колії, яка відповідатиме міжнародним стандартам. Вона йтиме майже паралельно існуючій і зв’язуватиме Варшаву та Бухарест.

На перетині транспортних артерій будуть формуватися транспортні вузли, де передбачається будівництво різного роду обслуговуючих об’єктів, логістичних центрів, об’єктів виробництва та відпочинку. Одним з пріоритетних напрямків розвитку області є відкриття міжнародного переходу в Шибене Верховинського району на територію Румунії.

Всі рекреаційні зони у перспективі будуть об’єднані регіональною дорогою з початком у Мислівці Долинського району. Окрім того, у населених пунктах уздовж річок Дністра, Лімниці, Бистриць та інших запроектовані рекреаційні туристичні зони. Це будуть місця відпочинку як для приїжджих туристів, так і для місцевого населення.

Також заплановане і вже частково розпочалося відновлення аеропорту в Косові. Наразі він перебуває у приватних руках, ним користується обмежене коло осіб, є відповідна техніка для обслуговування малої авіації. Нині також триває відновлення Коломийського аеропорту, але це стратегічний об’єкт Міністерства оборони і про цивільну авіацію там поки що не йдеться. Водночас майже у кожному райцентрі заплановане будівництво вертолітних майданчиків – на необхідності функціонування таких об’єктів наголошують працівників служби надзвичайних ситуацій та екстреної медичної допомоги.

Крім того, однією з пропозицій розробників схеми планування території Івано-Франківщини є створення канатної дороги між Яремче та Буковелем на висоті 25 метрів. Необхідність її будівництва пояснюють тим, що нині дорога Мукачево – Львів сильно завантажена, тож для поліпшення ситуації на ній і пропонують збудувати 15-кілометрову канатку.