Гарячі новини

Міноборони Росії визнало відступ від Балаклії та Ізюму

Міністерство оборони Росії у суботу вперше після початку українського наступу в Харківській області, внаслідок якого було прорвано фронт та звільнено десятки населених пунктів, вперше непрямо підтвердило відступ російських військ, пише Радіо Свобода.

У повідомленні міністерства йдеться, що "протягом трьох діб проведено операцію зі згортання та перекидання Ізюмсько-Балаклейського угруповання військ" на територію так званого "ДНР" (у Донецьку область). Причиною такого маневру, названого у повідомленні перегрупуванням військ, названо необхідність "досягнення цілей спеціальної військової операції", для чого потрібне "нарощування зусиль на Донецькому напрямку".

Раніше влада України офіційно оголосила про звільнення міста Балаклія, а в суботу з'явилися повідомлення з обох сторін конфлікту про те, що російські війська залишили місто Ізюм.

У суботу українські війська зайняли також більшу частину міста Куп'янськ – на північ від Ізюму. У цьому місті до початку недавнього українського наступу була підконтрольна Росії окупаційна адміністрація Харківської області.

У другій половині дня в суботу з'явилися непідтверджені повідомлення про те, що російські військові залишають і місто Вовчанськ на північ від Куп'янська біля кордону з Росією.

Всі ці міста були взяті Росією під контроль на початку війни, в лютому і березні. Український наступ розпочався 6 вересня. За 5 днів українські військові просунулися вперед на десятки кілометрів та зайняли десятки населених пунктів. Офіційно Генштаб ЗСУ поки що підтвердив не всі повідомлення про взяття міст.