Гарячі новини

МАГАТЕ на запит українського уряду розпочали перевірку двох ядерних об'єктів в Україні

Инспекторы Международного агентства по атомной энергии (МАГАТЭ) по запросу украинского правительства приступили к проверке двух ядерных объектов в Украине.

 По словам гендиректора агентства Рафаэля Гросси, предварительный отчет об инспекции будет обнародован до конца этой недели.

Напомним, МИД России опубликовал фотографии, иллюстрирующие якобы доказательства того, что Украина создает "грязную бомбу". На снимках другие объекты – в частности АЭС в России.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров заявил, что у Москвы есть "конкретная информация о научных институтах, имеющих технологии" для создания такой бомбы. Его министерство обнародовало об этом информацию в Twitter и Telegram.

"Грязная бомба" - это оружие массового поражения, состоящее из обычного взрывного устройства, которое при детонации рассеивает вокруг себя радиоактивный материал.

Як пише DW, наприклад, на одному з фото, як стверджується у твіті міністерства, зображено приміщення Харківського фізико-технічного інституту. Проте зворотний пошук зображеньнаводить не в Україну, а в Росію – точніше, у Гатчину під Санкт-Петербургом. Перший результат пошуку видає ідентичне зображення на сайті "Росатому".

Справа - заява МЗС РФ про виробництво, яке нібито мало місце.
Праворуч - заява МЗС РФ про виробництво "брудної бомби", що нібито мало місце, в Україні, ліворуч - оригінальне фото російського дослідницького реактора, 2021 рікФото: Twitter/strana-rosatom.ru

У повідомленні, опублікованому там у лютому 2021 року, розповідається, як президент Володимир Путін відкривав дослідницький реактор ПІК, "найпотужніше на планеті джерело нейтронів". Про це писали і державне інформаційне агентство ТАРС, і сайт atomic-energy.ru ("Атомна енергія"), наводячи як ілюстрацію саме це фото реактора ПІК, зроблене фотографом ТАРС Петром Ковальовим і збережене в архіві агентстваТаким чином, за Харківський фізико-технічний інститут МЗС РФ видав дослідницький реактор у Росії.

Фотографія детекторів диму із Словенії

Як ілюстрацію одного з доказів, представлених у повідомленнях російського зовнішньополітичного відомства, використовується фотографія пластикових пакетів з написом латиницею "Radioaktivno". На ній написано, що для розробки "брудної бомби" застосовуються уран-235 та плутоній-239.

Тут також зворотний пошук зображень призводить до старих фотографій та іншого сліду: це фотографії зі Словенії. Це підтверджує і словенське слово "Radioaktivno" у написі на пакетах. В українській мові слово "радіоактивно" пишеться "радіоактивно" - схоже, але все ж таки не те, що на пластикових пакетах.

Зліва - фрагмент твіту МЗС РФ із заявою про українську
Зліва - фрагмент твіту МЗС РФ із заявою про українську "брудну бомбу", праворуч - оригінальне фото словенського Агентства з ядерних відходів 2010 року.Фото: Twitter/ARAO

Після того як уряд Словенії заявив у Twitter, що цей знімок зроблено словенським Агентством з ядерних відходів (ARAO), ми звернулися до цього відомства. Його представниця підтвердила DW, що фотографію було зроблено агентством у 2010 році: "Ми можемо підтвердити, що фотографія у правій частині твіту російського міністерства закордонних справ належить ARAO. Вона була опублікована без нашої згоди і без нашого відома".

За даними словенського агентства, на фото зображені пластикові пакети з датчиками диму, які, як стверджує ARAO, не містять жодної з радіоактивних речовин, перерахованих російським МЗС. Знімок був зроблений у центральному сховищі ядерних відходів неподалік Любляни, що задокументовано, наприклад, у  презентації ARAO  2010 року щодо поводження з радіоактивними відходами малих генераторів та на словенському сайті про радіоактивні відходи.

Реактор не в Україні, а в Свердловській області

І на третій картинці у твіті російського МЗС також не те, що стверджується: сліди зображення нібито "науково-дослідного реактора" в Україні ведуть насправді також у Росію.

Тут зворотний пошук зображень дає безліч результатів, у тому числі на сайті одного фотоагентств , яке детальніше описує фотографію: на ній знято внутрішні приміщення Білоярської атомної електростанції під Єкатеринбургом. Цей знімок 2006 року роботи фотографа Валерія Бушихіна зберігся і в
ТАР
С .