Гарячі новини

Лікар Комаровський попередив про загрозу епідемії дифтерії. Найбільш вразливим регіоном є Донбас

В Україні збільшилася загроза дифтерії через війну на Донбасі. Найстрашніше те, що її зараз в країні немає чим лікувати.

Про це заявив педіатр Євген Комаровський в ефірі програми "БАЦМАН". Інформацію розповсюдила gazeta.ua

"По-перше, тому, що туди йдуть величезні кошти. По-друге, тому, що інформаційне поле зайнято, наприклад, не" Школою доктора Комаровського ", а війною, і вважається, що ці речі несумісні. Зараз найбільше я боюся дифтерії. Особливо з урахуванням того, що її немає чим лікувати. Це буде просто катастрофа ... Не дай Бог! Я просто знаю, що це таке, це все через моє серце пройшло - і я страшно цього боюся", - сказав Комаровський.

Дифтерія - інфекційне захворювання, що найчастіше вражає ротоглотку. У дітей і дорослих починається потенційно смертельний набряк гортані. Тяжкість хвороби обумовлена отруйним токсином, який виділяє дифтерійна паличка. Для лікування використовується протидифтерійна сироватка (анатоксин). Запобігти захворюванню можна тільки за допомогою вакцинації.

Педіатр додав, що в Україні немає протидифтерійної сироватки.

"Сироватки немає і не буде. Звідки вона візьметься ?! Хоча у мене в холодильнику лежить доза на одну дитину", - сказав він.

Випадки захворювання вже фіксуються.

У Києві госпіталізували 4-річного хлопчика з підозрою на дифтерію.
"Сталося те, про що попереджали, - випадок дифтерії. Хлопчик, 4 роки, в інфекційній лікарні. Стан середньої тяжкості, але погіршується. Єдиний вихід - протидифтерійна сироватка. Закликаю всіх якнайшвидше сприяти в її пошуку. Від цього залежить життя хлопчика", – повідомив Віктор Сердюк, глава Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів.