Гарячі новини

Компенсація за зруйноване та пошкоджене житло – ВРУ ухвалила законопроєкт 7198

BRDO pr@brdo.com.ua

чт, 23 февр., 13:19 (23 часа назад)
 
кому:
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Законопроєкт #7198 створює механізм компенсації для українців, чия нерухомість була пошкоджена чи знищена внаслідок військової агресії РФ проти України. Він дозволить отримати допомогу тим, хто наразі не має житла, за рахунок державного бюджету України. У розробці документа брали участь фахівці Офісу ефективного регулювання BRDO.

Важливо зазначити, що цей законопроєкт – проміжна ланка між забезпеченням постраждалих українців житлом і повноцінною компенсацією, яку має заплатити РФ за всю нанесену шкоду Україні і її громадянам. Адже наразі РФ не виплачує Україні репарації, а бюджет України не може покрити усі потреби у відновленні пошкодженого чи зруйнованого майна. Ті ж українці, які вирішать почекати і не скористатися компенсацією, яку запроваджуватиме законопроєкт #7198, матимуть змогу отримати кошти після перемоги України із репарацій, що виплачуватиме РФ.

Хто зможе отримати компенсацію за знищене та пошкоджене житло?

  • власники квартир, інших житлових приміщень, приватних, садових та дачних будинків;
  • замовники будівництва приватних, садових та дачних будинків (фізичні особи);
  • фізичні особи, які проінвестували або ж профінансували будівництво;
  • члени житлових кооперативів, які викупили житло, але не оформили право власності на нього;
  • спадкоємці вищевказаних осіб.

Законопроєкт спрямований на створення законодавчого підґрунтя для якомога швидшого отримання громадянами компенсації за деякі види нерухомого майна, не чекаючи рішень міжнародних судів щодо репарацій від РФ, оскільки такі процеси можуть затягнутися на роки. При цьому не виключається подальше поширення компенсації для інших категорій осіб або інші види нерухомого майна у разі наявності фінансової можливості. Отримання компенсації відповідно до ухваленого закону є правом, а не обов’язком громадянина.

Важливим у законопроєкті є те, що кошти, виділені на компенсації за пошкоджене чи зруйноване житло, працюватимуть на економіку України. Це стане можливим завдяки тому, що українці, які втратили і потребують житла, зможуть використати сертифікат для отримання житла на вторинному ринку або ж для фінансування будівництва нового житла чи окремі будівельні матеріали, чи послуги за аналогією з єПідтримкою.

Наразі Уряд розробляє спеціальну методику, за якою розраховуватиметься розмір компенсації за зруйноване житло, а також алгоритм компенсації для осіб, чиє житло було пошкоджене.