Гарячі новини

Ізраїль схвалив ліцензії на експорт Україні систем боротьби з іранськими дронами – Axios

Ізраїль дозволив експорт до України систем боротьби з іранськими дронами. Держава затвердила ліцензії на можливий продаж пристроїв.Про це пише Axios із посиланням на ізраїльських та українських чиновників, повідомояє Обозреватель.

Рішення про військову допомогу України Ізраїль ухвалив вперше з початку війни РФ у нашій країні. До цього держава не надавала її, побоюючись, що такий крок може створити напруженість у відносинах з Росією та завдати шкоди інтересам безпеки Ізраїлю у Сирії.

Ліцензії були схвалені для двох ізраїльських компаній – Elbit та Rafael. Зазначається, що делегація Міністерства оборони України нещодавно відвідала Ізраїль, щоб отримати презентацію щодо систем захисту від безпілотників. Але угоду ще не підписання. 

Йдеться про засоби радіоелектронної боротьби для придушення та знищення безпілотників. Ці системи мають радіус дії близько 40 км і можуть бути розташовані поруч із електростанціями або іншими важливими об'єктами для захисту від дронів.

Міністерство оборони України зацікавлене у цих системах, але оскільки ЗСУ вдавалося перехоплювати безпілотники у 75-90% випадків, то наполягає на іншій допомозі насамперед.

"Що нам дійсно потрібно, то це система захисту від балістичних ракет", – зазначили в Україні.

У свою чергу, ізраїльські чиновники кажуть, що схвалення експортних ліцензій не є зміною політики, тому що системи мають оборонний характер і не використовують бойовий вогонь, здатний вбити російських солдатів.

"Ізраїль допомагає Україні в оборонній та цивільній сферах. Кожен запит розглядається відповідно до політики експорту озброєнь в Україну. Ми не зупиняємось на цьому з міркувань національної безпеки та зовнішньої політики", – заявили у Міноборони Ізраїлю.