Гарячі новини

Гуцули Верховинщини з протестом їдуть під Верховну Раду

14 липня о 10.00 год. в місті Києві на площі біля Верховної Ради України Верховинська районна рада спільно з громадськістю проведе виїзну сесію. Ця акція по суті є протестом проти проєкту ліквідації району.Про це пише Курс.

Про це повідомив у мережі голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк.

Він повідомив, що на виїзній сесії під стінами парламенту розглянуть питання щодо збереження Верховинського району як окремої адміністративно-територіальної одиниці.

“Запрошуємо Президента України Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Голову Верховної Ради України Дмитра Разумкова, усіх народних депутатів України, жителів міста Києва та України”, – звернувся голова Верховинського самоврядування.

Верховинці проведуть мирну акцію, всі учасники будуть одягнуті у гуцульський стрій, гратимуть троїсті музики та трембіти, зазначив Шкіндюк.

Голова Верховинської РДА пояснив:

“Закон говорить, що відстань від населених пунктів до адміністративного центру має бути не більше 60 км, а доїзд – до 60 хвилин. Як нам бути і жити, коли в разі ліквідації району і об’єднання з Косівським районом відстань для більшості жителів району становить від 60 до 100 км через погані дорогі і які високо в горах взагалі відсутні, а доїзд до міста Косова від 2 до 5 годин? У нас дисперсна (розкидана) форма поселення”.

До виїзної акції протесту верховинці вдаються з розпачем.

“Чому нас не чують!? Чому хочуть знищити гуцульський субетнос!? Хто перед собою поставив таке руйнівне завдання!? Ми за реформи, але реформи для людей! Ми вижили під час окупації Австро-Угорської імперії, Польської, Німецької, Московської, чому нас зараз хочуть знищити!? Почуйте “SOS” гуцулів Верховинщини! Врятуйте і підтримайте нас”, – йдеться у зверненні голови райради в мережі.

Івана Шкіндюка підтримав нардеп Микола Княжицький.

“У вівторок у Київ приїжджають мешканці Верховинщини. Вони протестують проти проєкту ліквідації району. Людей зрозуміти можна. Колись у радянські часи деякі райони були більшими і послуги були далеко. Потім влада пішла назустріч людям. Люди переконані, що тепер добиратися у районний центр гірськими дорогами треба буде за сто кілометрів.

Знищення управлінського адміністрування з корупційною метою – злочин цієї влади. Лишіть райони у спокої. Досить колотити людей, замість того, щоб об’єднувати їх у часи випробувань та агресії. І “Європейська Солідарність”, і українське суспільство каже “Досить” владі корумпованих “профанів”, – висловився Княжицький.

Радниця голови Верховинського району Марія Маківничук пояснила необхідність його збереження на прикладі тепершньої ситуації із захворюваністю на коронавірус:

“Підхід до розвитку гірських регіонів має бути спеціальний.

Верховинський район – важкодоступний та оточений двома високими перевалами – Кривопільським (1013 м) та Буковецьким (835 м), що унеможливлює виїзд з району під час природних катастроф, стихійних лих у будь-яку пору року: чи влітку (потоп), чи взимку (заметіль, ожеледиця).

Нещодавно ми зіштовхнулися з проблемою доставки хворих на COVID-19 до опорної лікарні, бо дорогу засипало, розмило і виїзду не було. Аналогічна проблема те, що у зв’язку з великою поширеністю захворюваності в області наших пацієнтів перестали приймати у м. Косові, м. Коломиї, м. Івано-Франківську, а везли у м. Городенку за 110 км від Верховини (а якщо пацієнт з дальних присілків району, то це цілих 150-180 км).

Тому для гірського регіону має бути спеціальний підхід у реформуванні, розвитку та підтримці, адже це зовсім протилежне від рівнинних регіонів.

Всі люблять приїздити у гори і привозити своїх друзів/знайомих. Щоб було куди приїхати, до кого приїхати, відчути справжність Гуцульщини, нам потрібні жителі, що не виїдуть і які будуть впевнені у тому, що їхні батьки/діти/рідні та близькі у безпеці і їм не загрожує застрягнути під перевалом чи посеред дороги до лікарні.