Гарячі новини

Генштаб ЗСУ: Навчання з експлуатації Leopard – з 6 лютого

Українські військові 6 лютого розпочнуть навчання з експлуатації танків Leopard , йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ. Командування не уточнило, де проходитиме навчання.

Вчора Канада відправила в Україну свій перший танк Leopard 2 . Бойову машину завантажили у військово-транспортний літак C-17.

Про початок навчання українських екіпажів на прес-конференції у Києві повідомив міністр оборони Олексій Рєзніков. Він не уточнив, у якій саме західній країні це відбуватиметься.

За його словами, вже досить точно зрозуміло, від якої країни варто чекати на "Леопарди" і в якій кількості.

"Ми продовжуємо розмови з нашими партнерами - і скоро буде візит високих гостей, поговоримо і про запчастини для Leopard, їх ремонт, обслуговування тощо", - додав Резніков.

Однак, обіцяні американські танки M1 Abrams менш підходять для української армії , ніж німецькі танки Leopard 2 , що передаються , пише Financial Times.

Ключова відмінність Abrams від Leopard – газотурбінний двигун Honeywell AGT потужністю 1500 к.с. За словами старшого наукового співробітника з оборонної політики у Раді з міжнародних відносин Стівена Біддла, мотор дає "дуже високе прискорення в обмін на дуже високу витрату палива". Його складність потребує більш тривалої підготовки екіпажу.

Крім ретельного обслуговування, Abrams потрібно постійно постачати велику кількість запчастин, а мережа поставок знаходиться в США.

"Інтенсивне технічне обслуговування та логістика, необхідні для підтримки бойової готовності Abrams, роблять його менш придатним для іноземних армій, таких як українська, якій просто потрібна зброя, що добре працює. Але це також симптом американської системи оборонних закупівель, яка постійно надмірно ускладнює великі військові платформи, завантажуючи їх улюбленими технологіями, які збільшують витрати та ускладнюють їхнє обслуговування", - дає свою оцінку ситуації керуючий директор консалтингової фірми Beacon Global Strategies Джош Кіршнер.

Збройні сили України можуть навчитись обслуговувати американські танки, але час відіграє вирішальну роль, зазначає видання.

В цілому очіуцється 137 танків. Однак, Україна заявляла, що для звільнення території ій потрібно 500-700 танків. "Ми бачимо цей збільшений тиск на різних напрямках фронту, а також тиск в інформаційному полі. Дуже важко на Донеччині - запеклі бої. Але як би не було важко і яким би не був тиск, ми повинні вистояти", - сказав Зеленський у своєму відеозвернення до країни, яке було оприлюднено в неділю ввечері.