Гарячі новини

Екс-президент Віктор Янукович стверджує, що глави МЗС європейських країн його "кинули, як лоха"

Екс-президент Віктор Янукович стверджує, що глави МЗС європейських країн його "кинули, як лоха", нібито не виконавши умови угоди про врегулювання кризи в Україні, підписаної ними 21 лютого 2014 року. Як передає кореспондент УНІАН, про це Янукович заявив на прес-конференції в Москві.

Говорячи про угоду про врегулювання ситуації в Україні, яку Янукович підписав разом із лідерами тодішньої опозиції 21 лютого 2014 року, він нагадав, що представник Росії Володимир Лукін, який був присутній на переговорах, не підписав цей документ. "Я розмовляв із ним 20 і 21 лютого. Він сидів за столом переговорів. На жаль, він був правий, він мені сказав: "Невже ви вірите, що ці угоди будуть виконані?". Я сказав: "Так. Я хочу вірити в те, що на такому рівні, коли приїжджають міністри закордонних справ європейських держав і підписують документ, на такому рівні вони обов'язково будуть виконані. Тобто, я вірю, що повинні працювати якісь правила, якісь принципи, закони. Я відповідав Лукіну: "Як вони (європейські дипломати - УНІАН) можуть себе дискредитувати, я не вірю. Все, що ми підпишемо, ми будемо виконувати з двох сторін, і в тому числі за це нестимуть (відповідальністьУНІАН) країни-підписанти". "На жаль, я помилився, а Лукін був правий. Як це можна назвати? Мене обдурили, зрадили. Або, як кажуть просунуті українські політики, які себе такими вважають, мене кинули як лоха", - заявив Янукович.

Як повідомляв УНІАН, 21 лютого 2014 року в Києві було підписано угоду про врегулювання кризи в Україні. Документ підписали Янукович, Віталій Кличко, Арсеній Яценюк і Олег Тягнибок. Від Європейського Союзу угоду підписали міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський та керівник Департаменту континентальної Європи Міністерства закордонних справ Франції Ерік Фурньє. При цьому угоду не підписав уповноважений з прав людини РФ Володимир Лукін, який був посередником у переговорах від Росії.

Сторони домовилися, що протягом 48 годин після підписання угоди буде ухвалено спеціальний закон, який відновить дію Конституції України 2004 року. Також підписанти заявили про намір створити коаліцію та сформувати уряд національної єдності протягом 10 днів після цього. Але потім домовленості було зірвано і В. Янукович втік.