Гарячі новини

Держави-члени ЄС домовилися навчити до 15 тисяч українських військовослужбовців

Держави-члени ЄС домовилися навчити до 15 тисяч українських військовослужбовців . Про це повідомляє тижневик Der Spiegel із посиланням на джерела.

Досі лише окремі країни ЄС навчали українців у рамках двосторонніх проектів, а із запуском єдиної місії зусилля об'єднають із метою кращої координації.

Домовленості було досягнуто "в останні тижні", а остаточний план місії має бути визначено вже в середині жовтня, після чого "все може піти дуже швидко".

Українці проходитимуть спеціальну підготовку, наприклад, тактико-бойову для командирів, бойового моделювання, курси для інженерів, саперів та медиків.

У переговорах були певні суперечності. Так, Польща пропонувала створити центральний тренувальний табір недалеко від кордону з Україною та навчати там практично цілі бойові групи аж до батальйону, а Німеччина вважає такий шлях занадто довгим та ризикованим з погляду шпигунства та диверсій з боку РФ.

У результаті було знайдено компроміс: поляки створять невеликий штаб за гроші ЄС, але курси все одно відбуватимуться у різних країнах.

Остаточні деталі цієї місії обговорюватимуться в Брюсселі наступного тижня, а рішення має бути ухвалене наступною офіційною зовнішньою радою ЄС 17 жовтня.

Франція може потаємно навчати українських військовихза спеціалізованою програмою . Про це повідомляє видання Politico, посилаючись на радника глави міноборони Франції.

Джерело заявляє, що хоч Париж і відмовився від масового навчання кадрів ЗСУ, з моменту вторгнення РФ в Україну підготував близько 40 українських військових. Левову частку українців, які пройшли тренінги у Франції, вчили користуватися самохідними гаубицями Caesar. Радник дав зрозуміти, що під керівництвом Парижа можуть проводитись спеціалізовані навчання.

"Британія вирішила надати базове навчання. Ми проводимо спеціалізованішу підготовку. Ми не збираємося вам розповідати про все, що ми робимо", - наводить видання слова радника.