Гарячі новини

"Децентралізація". На Львівщині напрацювали пропозиції центральній владі для розвитку громад

6 травня під час зустрічі голови Львівської обласної ради Ірини Гримак та голів районних рад, очільників територіальних громад області з народними депутатами України від Львівщини спільно напрацьовано пропозиції в контексті завершення реформи децентралізації Координаційній раді з питань місцевого самоврядування, яка відбудеться 11 травня в Києві під головуванням Голови Верховної Ради України.

Ірина Гримак у своєму виступі перед учасниками наради виокремила основні блоки проблем реформи децентралізації, які гальмують розвиток громад Львівщини, а тому їх потрібно вирішити на фініші реформи.

«По-перше, неузгодженість ряду положень нового законодавства з практичним досвідом, необхідність внесення змін і доповнень в закони та підзаконні акти щодо структури та повноважень органів місцевого самоврядування на рівні територіальних громад.

По-друге, обсяг повноважень, які передала держава на місця, не відповідає фінансовому ресурсу, який отримали громади, а тому потрібно переглянути розподіл податків у бік збільшення частки, яка залишається на обласному та місцевому рівнях. Це дозволить громадам виконати свої зобов'язання з надання якісних освітніх, медичних та соціальних послуг своїм мешканцям.

По-третє, проблема функціонування шахт Червоноградського регіону та адаптації їхніх працівників до нових умов потребує реалізації спеціальної державної програми та додаткового державного фінансування.

По-четверте, державна підтримка потрібна громадам Львівської області, які потерпають від екологічних наслідків діяльності підприємств гірничо-хімічної галузі. Без неї важко забезпечити інвестиційну привабливість і самодостатність цих територій.

По-п’яте, необхідно розробити спільну програму дій держави, обласної влади та громад щодо захисту водних ресурсів Львівської області. Передусім йдеться про катастрофічний стан зі збереженням екологічного різноманіття басейну річки Дністер, руйнування його берегів, підтоплення населених пунктів внаслідок паводків. Це питання безпеки життєдіяльності наших мешканців.

По-шосте, держава недостатньо активно виконує свої зобов'язання щодо проєктів розвитку транскордонної інфраструктури, розбудови міжнародних митних переходів та дорожніх під'їздів до них, а це гальмує розвиток нашого регіону та транскордонну співпрацю.

По-сьоме, співпраця між державою та областю потребує посилення в питаннях підготовки до чергових хвиль пандемії, необхідно створити довготривалу програму реалізації комплексних дій щодо захисту здоров'я та безпеки наших мешканців», - зауважила Ірина Гримак.

Голова облради висловила також ідею започаткування окремої державної програми «Велике будівництво в громадах», щоб підсилити території фінансовим ресурсом для ремонту доріг місцевого значення і комунальної власності.

«Сьогодні комунальні дороги в плачевному стані. І це, звичайно, гальмує прихід інвесторів у деякі громади», - підкреслила Ірина Гримак.

Ініціатор зустрічі, народний депутат Михайло Бондар закликав очільників територіальних громад скеровувати узагальнені пропозиції міжфракційному об’єднанню депутатів «Львівщина» у Верховній Раді України. «Народні депутати від Львівщини будуть доносити думки наших громад до центральної влади і на всеукраїнському рівні лобіювати інтереси області», - акцентував Михайло Бондар.

Як наголосив голова постійної депутатської комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Володимир Квурт, дуже важливо сьогодні проговорювати проблеми, які заважають громадам ставати фінансово спроможними. «Крім того, необхідно забирати перешкоди, які заважають громадам ставати дієвими», - сказав депутат.

Під час наради голови територіальних громад озвучували проблемні питання, які стосуються, зокрема розподілу освітньої субвенції, роботи обласного управління Держгеокадастру та Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львівській області, перереєстрації районних лікарень, оподаткування.

Присутнім також презентували пропозиції щодо вдосконалення бюджетного законодавства і можливості залучення коштів Державного бюджету для області.

За пропозицією Ірини Гримак, узагальнені пропозиції за підсумками зустрічі скерують Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України і Президенту України.