Гарячі новини

Близько 40% українців хотіли б знайти роботу за кордоном, а майже 30% - готові повністю емігрувати- соціологічна група "Рейтинг"

Близько 40% українців хотіли б знайти роботу за кордоном, а майже 30% осіб готові повністю емігрувати.Такі результати дослідження представив керівник соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович на прес-конференції в Укрінформі.

"30% українців хотіли б поїхати за кордон на постійне місце проживання. Це третина України. При цьому, бажання знайти роботу за кордоном, тобто не еміграція, а просто робота, цікавить близько 40%. Це високі цифри, але хто ці люди? В основному, люди, які хочуть емігрувати і шукати роботу за кордоном - це мешканці західних регіонів України, молодь або ж середній вік, скоріше чоловіки, скоріше вища освіта і скоріше забезпечені", - сказав Антипович.

Як зауважив експерт, серед готових емігрувати понад 50% пояснили це пошуком кращих умов життя, понад 40% - бажанням забезпечити краще майбутнє для своїх дітей, а ще 30% - відсутністю достойної роботи в Україні.

 

“Але які шанси, що українці отримають змогу або дійсно поїдуть у майбутньому за кордон? Про значні шанси говорить чверть опитаних - 27%. Цікаво також, що серед людей, які бажають працювати за кордоном і водночас уже працювали за кордоном, 40% оцінюють свої шанси на виїзд у майбутньому як значні. Тобто, грубо кажучи, половина українців, які уже були за кордоном, знову поїдуть за кордон”, - додав він.

При цьому, за словами Антиповича, 28% опитаних українців уже цікавилися можливостями працевлаштування за кордоном, а 11% осіб раніше уже мали такий досвід праці. Переважна більшість людей готові їхати на роботу за кордон від 1 до 5 років. Цікаво також, що серед тих, хто відстоює вступ України до ЄС, майже половина обирають 1-5 років. Натомість ті, хто орієнтовані на вступ до Митного союзу, готові поїхати за кордон не більше, ніж на рік.

Разом з тим, третина респондентів зазначили, що хотіли б працювати за кордоном за вже набутою спеціальністю, але кожен 5 готовий перекваліфіковуватися, аби бути затребуваним в нових умовах. І не дуже добрий показник - майже 40% говорять про те, що хочуть знайти будь-яку роботу, незалежно від спеціальності.

“Але у цьому всьому нашому дослідженні є дуже оптимістична цифра. Понад 60% опитаних українців говорять, що якби вони мали постійну роботу за кордоном, то вони все рівно через деякий час повернулися б в Україну. І це говорять як відвідувачі візових центрів, так і звичайні респонденти, які просто хочуть отримати роботу за кордоном. Найбільше хочуть повертатися мешканці західних регіонів, а найменше - східних. Тому звинувачувати людей, які їдуть за кордон, в непатріотизмі, напевно, не можна, бо ми бачимо, що є люди, які не їздять за кордон, але вони уже задають собі питання, чи повернуться назад”, - наголосив керівник соціологічної групи.

Опитування проводилося 16-22 вересня 2016 року. Було опитано 2 тисячі респондентів віком від 18 років (репрезентативна похибка - не більше 2,2%). Крім того, 16-27 вересня проводилося опитування відвідувачів візових центрів, які хотіли б працювати за кордоном (Львів, Житомир, Харків). Вибіркова сукупність: 450 респондентів, похибка - не більше 5%.