Гарячі новини

Бійці ЗСУ другий тиждень тестують " нові модульні будиночки Зеленського"на передовій на Донбасі

Бійці ЗСУ у складі Об’єднаних сил другий тиждень тестують нові модульні будиночки на передовій, повідомляє сайт Армія Інформ.

Тобто, вони, начебто, значно комфортніші від бліндажів, проте непридатні до використання на передовій.

Причина — відсутність броньованого захисту, тобто, в разі влучання ворожого снаряда будуть знищені разом із людьми всередині.

Командир роти Віталій Іванович, бійці якого тестують шестимісний модуль, показує позиції і нове житло:

— Ось дивіться, привезли нам ці будиночки ще з самого ранку, — розповідає ротний. — Приїхав величезний трейлер, кран зі стрілою, бульдозер, екскаватор. Роботи зі встановлення закінчили тільки під вечір. Гуркіт стояв добрячий весь день. Аж москалі повилазили дивитися, що це у нас відбувається. Добре, що у нас перемир’я нині. А якби ні? Від наших позицій до ворожих від 400 до 1200 метрів. З СПГ дістають, з ДШК дістають, навіть із ПКМа дістають. Як думаєте, дав би ворог нам їх установити? Може і дав би, щоб потім вночі всіх накрити. Вони ж бачили, де працювала техніка. На передовій приховано зробити всі роботи просто неможливо.

— Для цього будиночку багато не треба, — каже офіцер. — Вистачить кілька влучань. Наслідок — даремна робота і витрачені кошти. Головне завдання командирів — зберегти життя особовому складу. Про це також постійно наголошує начальник Генерального штабу. Тому вкопуємося якнайглибше. Будиночок теж закопали. Завдяки відсутності санвузла і комунікацій удалося опустити його глибоко під землю. Зробили перекриття з потужних колод у три накати, все як годиться.

До внутрішнього оснащення у бійців мінімальні зауваження. Загалом які і щодо ергономічності розміщення поличок, тумбочок, робочого столу. Хлопці невибагливі і раді будь-якому поліпшенню комфорту. Щоправда, не розуміють навіщо пластикові вікна під землею. Ще один недолік — немає запасного виходу з модуля. А відповідно до заходів безпеки він повинен бути.

На позиціях сусідньої роти тестують ще одну модифікацію житлового модуля — на чотири спальних місця зі зручностями всередині. Воїнів бентежить його ціна — майже півмільйона гривень за обшитий зсередини контейнер з ліжками і санвузлом та з комунікаціями і агрегатами. Кажуть: «Ось зараз його установимо, підключимо, а потім поїдемо на ротацію, а будиночок залишиться, якщо його ворог не знищить. А в нас же немає ППД, ви знаєте? Бригада живе по полігонах у палатках із 2015-го року!»

Демонструє модуль оператор-навідник бойової розвідувальної машини.

— Ось такий житловий модуль на чотири спальних місця зі зручностями всередині привезли минулого тижня, — розповідає він. — Усередині є туалет, умивальник, душова, кондиціонер. Будиночок комфортабельний, хороший, чимось подібний на блок у гуртожитку. Це значно краще, ніж жити в палатках з буржуйками, дровами, димом і чадним газом. Є кондиціонер і електричне опалення. Виходить цікава ситуація: на передових позиціях поблизу окупованої Горлівки маємо ліпші умови, ніж після ротації.

Максим переймається, що через вузли забезпечення й комунікації санвузла такий модуль не можна глибоко вкопати. Це головний мінус. Використовувати його можна тільки на поверхні, а це — ризики.

— Влучання снаряда — і будиночка просто не стане. Гадаю, ставити їх треба подалі від передової, де ризики прильотів мінімальні. Якщо почнеться артобстріл, сюди ніхто не побіжить ховатися. Одне влучання — і його просто не стане. Краще в бліндаж…