Гарячі новини

Акценти Зеленського у вечірньому зверненні та Генштабу

У вечірньому зверненні Володимир Зеленський зупинився на таких моментах:

1. Повідомив про засідання Ставки ВГК: доповіді щодо ситуації на передовій, у тому числі Бахмут та можливості посилитися там; також про потреби в боєприпасах та постачанні.

2. Розповів про ситуацію з енергетикою. Найгірше в Харкові, де проблеми зі зв'язком і частина жителів не має світла. Непросто у Житомирі. У Києві відновлюють тепломережу. У Запоріжжі посилюють захист громадян.

3. Розповів про візити прем'єра Фінляндії та міністра оборони Норвегії, які допомагають посилювати оборону. З Норвегією також розпочали переговори про тренування українських пілотів.

Російські війська не залишають спроб оточити місто Бахмут Донецької області, повідомив генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні. Як зазначається у повідомленні, армія Росії посилено атакує українські позиції у Бахмуті та на південному заході від міста. Минулої доби ЗСУ відобразили численні атаки РФ в районах самого Бахмута та Івановського (село на південний захід від Бахмута, через яке проходить траса на Костянтинівку). На Авдіївському, Мар'їнському та Шахтарському напрямках росіяни безуспішно наступали у напрямках Кам'янки, Авдіївки, Північного, Водяного, Першотравневого, Невельського, Красногорівки, Мар'їнки та Новомихайлівки Донецької області. На лиманському напрямі російська армія намагається прорвати оборону ЗСУ. Інформація про Куп'янський напрям у зведенні Генштабу відсутня. На Запорізькому та Херсонському напрямках росіяни в обороні. У повідомленні також йдеться, що за минулу добу росіяни завдали 23 авіаційних та 4 ракетних ударів - по Костянтинівці та Слов'янську Донецької області та здійснили 23 обстріли з РСЗВ. Авіація ЗСУ завдала 6 ударів.

Росія готується відновити наступ на місто Вугледар у Донецькій області, але її просування стримуватимуть постійні проблеми з особовим складом та боєприпасами, йдеться у новому аналітичному огляді американського Інституту вивчення війни (ISW). За його даними, 155-у морську піхотну бригаду Тихоокеанського флоту, що знаходиться зараз під Вугледаром, готуються замінити 136-ю мотострілецькою бригадою Південного військового округу, особовий склад через соцмережі попросив командування надати більше снарядів. Очевидно, у 136-й бригаді йде ротація, яка, проте, навряд чи дозволить їй посилити наступальний потенціал на цьому напрямі, йдеться в огляді.

"На Бахмутському напрямку в районі траси Т-0504 та села Іванівнське вагнера за сьогоднішній день дуже інтенсивно намагались прорвати оборону ЗСУ .Сьогодні було дуже багато атак, були спроби малими мобільними групами просунутись до села. Напрямок перший був зі сторони посадки, других з південного сходу та півдня Ситуація без змін, ЗСУ тримають оборону міцно" - повідомляє Бахмут.Life

"Українські військові готують контрнаступ у районі Артемівська, - заявив Пригожин. 

За його словами, у ПВК "Вагнер" роблять "все можливе, щоб цього не сталося".