Гарячі новини

У Луганській області нарешті з"явився шанс отримати якісні дороги?

У Луганській області нарешті появився шанс отримати якісні дороги.Коментар надає консультант з бюджетних питань Луганського регіонального відділення Асоціації міст України Людмила Євсєєва в рамках реалізації проекту ПУЛЬС USAID:

"З 1 січня 2018 року почав свою роботу державний дорожній фонд у складі спеціального фонду державного бюджету.

 

Верховної Радою України були внесені відповідні зміни до Бюджетного кодексу України (далі БКУ). Глава 16 БКУ була доповнена ст.103-1 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах».

 

Вперше дорожня галузь отримає гарантовані державою кошти.


Протягом декілька років надходження від дорожніх зборів були в загальному бюджетному фонді. Коштів на ремонт і реконструкцію доріг не вистачало.


Створення дорожнього фонду враховуючи цільове призначення коштів, надає можливість збільшити витрати на ремонт і реконструкцію доріг.


Джерелом формування дорожнього фонду є:
- акцизний податок з вироблених в Україні пального і транспортних засобів;
- акцизний податок з ввезених на митну територію України пального і транспортних засобів;
- ввізне мито на нафтопродукти і транспортні засоби та шини до них;
- плата, яка стягується за проїзд дорогами автомобілів з перевантаженням;
- плата за проїзд платними автомобільними дорогами загального користування державного значення;
- державні запозичення для реалізації інвестиційних проектів на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування;
- інші надходження, визначені законом про Державний бюджет України.


- В 2018 році від акцизного податку з вироблених в Україні пального і транспортних засобів, з ввезених на митну територію України пального і транспортних засобів, ввізне мито на нафтопродукти і транспортні засоби та шини до них в дорожній фонд надійде 50% надходжень. В 2019 році – 75%, в 2020 році – 100% цих надходжень.


Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах розподіляється таким чином:


90 відсотків загального обсягу субвенції розподіляється між відповідними місцевими бюджетами (крім бюджету міста Києва) залежно від протяжності автомобільних доріг загального користування місцевого значення у відповідній адміністративно-територіальній одиниці станом на 1 січня року, що передує плановому. Зазначені кошти можуть спрямовуватися на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах у розмірі не більше 20 відсотків обсягу такої субвенції, затвердженого законом про Державний бюджет України для відповідного місцевого бюджету;
10 відсотків загального обсягу субвенції надається бюджету міста Києва.


У Державному бюджеті на 2018 рік для Луганської області реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності виділено 352,6 млн.грн. Перелік доріг місцевого значення складають обласні державні адміністрації".