Гарячі новини

Луганщину вперше відвідав новий заступник Голови СММ ОБСЄ в Україні Марк Етерінгтон. Йому озвучили три головні проблеми

Сьогодні, 13 грудня, відбулась перша зустріч виконуючого обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації  Сергія Філя із заступником Голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Марком Етерінгтоном.

"Також на зустрічі були присутні заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко та директор Департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності облдержадміністрації Денис Денищенко, а також інші представники СММ ОБСЄ, розповіливпрес-службі ЛОГА. - Марк Етерінгтон обіймає посаду лише шість тижнів. Він працював у Косово, Іраку та Афганістані. У 2014 році відвідував Україну, але на Луганщині він уперше. Тому, цей візит ознайомчий."

Сергій Філь привітав новопризначеного заступника Голови Місії пана Марка та подякував за можливість обговорити ситуацію, що склалася в області.

Він озвучив три основні питання:

«Насамперед, це стосується КПВВ «Золоте», який досі не працює. Зі свого боку ми завжди дотримуємося Мінських домовленостей. У 2016 році у місті Золотому створені відповідні умови для нормального функціонування даного пункту пропуску. Ми були тричі готові до його відкриття, проте з боку представників тимчасово окупованих територій ніяких дій не робилось. Друге стосується діючого КПВВ «Станиця Луганська», а саме, зруйнованого мосту. Україна брала на себе зобов’язання відремонтувати його. Але, знову ж таки, агресор не дає нам можливості це здійснити».

По останньому проблемному питанню, яке потребує допомоги від міжнародних партнерів, Сергій Філь поінформував: «До початку російсько-українського збройного конфлікту на Луганщині існувало дуже потужне підприємство «Первомайськвугілля». Сьогодні воно поділено навпіл. Частина знаходиться на підконтрольній українській владі території, друга – на тимчасово окупованій. У шахтах постійно підіймається вода. Ми вживаємо відповідні заходи для зниження рівня води, проте з їхнього боку аналогічних заходів не відбувається. Це екологічна проблема, яка може торкнутися не лише нашої області, але й сусідніх регіонів».

У свою чергу, Марк Етерінгтон зауважив, що усі зазначені питання будуть на контролі Місії ОБСЄ і по можливості надаватиметься відповідна допомога.